Bremen – en weekendresa med tåg från Stockholm

I betalt samarbete med Tyska turistbyrån

Visslande plockar städaren upp munskydd ur fontänen, sopbilen skramlar fram med sina snurrande borstar över kullerstenarna, en försäljare ordnar sina perenner i färgordning. En svag doft av bratwurst letar sig fram tillsammans med nybryggt kaffe. Domkyrkan ringer. Klockan är nio, det är lördag och jag befinner mig i Bremen. Känslan av att uppleva en okänd stad vakna till liv gör sig påmind. Jag inser att jag har saknat känslan i exakt tjugotvå månader.

En oktoberfredag tar jag tåget från Stockholm till Bremen. Totalt tretton timmar på räls. I restiden ingår två tågbyten, ett i Köpenhamn och ett i Hamburg. I Köpenhamn är väntetiden två timmar vilket är exakt lagom för en lunch i solen. Till kvällen rullar jag in på perrong åtta på Bremen Hauptbahnhof.

Bremen är en hybrid av småstad och världsmetropol. Det är Tysklands tionde största stad och känd som en av historiens främsta Hansastäder. Samtidigt är gränderna smala och avstånden tillräckligt korta för att klara av till fots. Den som hellre cyklar har totalt åttahundra kilometer cykelväg att använda sig av.

Huvudtorget är Marktplatz, där står domkyrkan och det gotiska rådhuset som tillsammans med Rolandstatyn i mitten bildar ett Unesco-världsarv. Vid rådhusets ände hittas den berömda bronsstatyn inspirerad av Bröderna Grimm-sagan Stadsmusikanterna från Bremen. Om du håller om varje framben kan du få önska dig något. En bit bort, vid ingången till borgerskapet, kan man slänga ned ett mynt i en golvbrunn och få höra åsnan, hunden, katten eller tuppen låta. Vilken det är jag får höra är oklart, men enligt uteslutningsmetoden kommer jag fram till att det måste vara åsnan.

4 charmiga kvarter i Bremen

1. Böttcherstrasse

Jag följer en skylt från Marktplatz ”mot Böttcherstrasse”. En smal gränd senare befinner jag mig i ett kvarter med röda tegelbyggnader och vackra art deco-fönstren. Böttcherstrasse byggdes som bostäder åt tunnbindare på 1920-talet, idag är det en hundra meter lång gränd kantad av konst- och hantverksbutiker. Varje heltimme mellan klockan tolv och arton spelar klockorna på taket en liten konsert. Brahms, Wagner och tyska folkvisor.

2. Schnoor

Som skogsnören (”schnoor” på tyska) slingrar sig de smala gränderna i Bremens äldsta kvarter. Ibland så smala att man knappt tar sig igenom en person i taget. Gatorna kantas av korsvirkeshus från medeltiden som rymmer mini-butiker med lokala hantverkare och delikata kaféer. En apfelstrudel på Café Tölke är enligt min guide en klassiker. Även Teestübchen ska vara värt en kaka!

3. Schlachte

Framåt lunch promenerar jag iväg västerut längs med floden Weser, förbi skepp med restauranger, fram till promenadstråket Schlachte. En lummig gata kantad av restauranger och uteserveringar. Försöker köpa en kaffe men inser snabbt att det är främst en sak som gäller här: öl. Inte helt fel dock med panoramautsikt över flodbåtarna. Decembers julmarknad, Schlachte-Zauber, ska vara något alldeles särskilt med medeltidstema och blåa julgranar.

4. Viertel

Ett område jag inte hann med denna resa men som jag spenderade desto mer tid i förra gången i Bremen, är Viertel. Här hittar du det unga Bremen. Gatukonst, livliga barer, secondhand-butiker och trendiga restauranger. Läs mer i mitt tidigare inlägg från Bremen.

5 saker att göra i Bremen

1. Konsthall

Sedan 1823 har Kunsthalle Bremen funnits. Konsthallen ligger på väg mot Viertel och har verk från kända konstnärer som Monet och Picasso. Jag gillar konst men tycker alltför ofta att museum lyckas med konststycket att göra det dötrist. Här är det tvärtom! Imponeras stort över utbudet, uttrycken och utseendet på själva utställningarna – helt klart värt ett besök!

2. Botanisk trädgård

Omgiven av en rhododendron-park i utkanten av Bremen ligger Botanika. En botanisk trädgård som rymmer fjärilsträdgård, guldig buddha-staty och en fantasiresa till Himalayaområdet. Jag som fortfarande drömmer om länder som Nepal och Bhutan går långsamt genom regnskog och enorma vattenfall. Parken runtomkring har dessutom världens näst största samling av rhododendron-sorter.

3. Bibelträdgård

På innergården till Bremens domkyrka finns en bibelträdgård. En grön liten oas med en fontän i mitten och ett kafé längst in. I trädgården växer alla växter som nämns i bibeln – ätbara dessutom. Vid varje växt står en skylt med växtens namn och en hänvisning till var i bibeln du kan läsa om just den. Lånebiblar finns vid ingången. Religiös eller ej så är det en fin plats där det råder ett lugn och en känsla av att man vill passa på att andas lite extra djupt här.

4. Marknad & saluhall

I Bremen finns det totalt 39 marknader som återkommer varje vecka. De mest kända är matmarknaden på torget Domshof som går av stapeln varje dag förutom söndagar. Ofta både närodlat och ekologiskt! En annan är blommarknaden Unser Lieben Frauen Kirchhof precis intill. Ett lunchtips är saluhallen Markthalle Acht som ligger på torget med färgglada paraplyer i taket som gör en glad.

5. Vinkällare

Bremens rådhus byggdes år 1405 med en vinkällare i botten. Från rådhusets sal byggde man en trappa rakt ned i vinkällaren. En paus ned till vinkällaren var inte sällan ett effektivt sätt att få igenom sin vilja på.

Trappan är idag (förståeligt nog) igenbommad – men den över sexhundra år gamla vinkällaren finns kvar. Bremen Ratskeller som den heter serverar både vin och mat i sina historiska valv. I vinlistan – eller vinbibeln är nog mer korrekt att säga här – finns över 650 viner bara från Tyskland. Det äldsta vinet är så gammalt som från 1653.

Att resa till Bremen med tåg

Tåg till Bremen från Stockholm tar ca 13 tim och inkluderar 2 byten (Köpenhamn & Hamburg). Det gör det möjligt att åka till Bremen på till exempel torsdagen (kanske jobba på distans från tåget under dagen för att slippa ta ledigt?) för att sedan ha två heldagar i staden innan hemfärd sker på söndagen. Bokas bäst via tyska järnvägsbolaget Deutche Bahn. Min resa fortsatte däremot vidare i Tyskland, inlägg om det kommer.

Någon som blev sugen på Bremen? Lämna gärna en kommentar! <3


Det här inlägget är skrivet i betalt samarbete med Tyska turistbyrån. Som vanligt är alla åsikter, ord och bilder enbart mina egna.

3 kommentarer

  1. Blir sugen att åka tillbaka! Det har gått sju år sen jag besökte Bremen. Vart tog tiden vägen?
    Bra och inspirerande beskrivningar (som vanligt) och jag känner igen så mycket i det du målar upp, trots att det var ett tag sen. 🙂
    På tal om Schnoor (ler inombords), vi träffade på en tysk turist på vårt vandrarhem som varit i Bremen ett x antal gånger, men hade inte satt sin fot där och kände inte till det. Det var för mig ett stort frågetecken 😀
    En aktivitet som jag och min vän gjorde utöver att strosa omkring kring på torg och smala gågator, var att ta oss till Universum Science Museum, Technology Center. Lite Tom Tits anda men det är framförallt byggnaden i sig som fascinerar mig. Jag minns att vi promenerade dit från kärnan och det fanns många fina hus att upptäcka längst vägen.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng