Att göra 12 timmar på cykel i Hannover – ”The Limmern Way”

I reklamsamarbete med Tyska turistbyrån och Nordic TB

Trots att det är min andra visit i staden så slår de färgglada höstträden som kantar de helt tomma cykelstigarna mig med häpnad. En stad så stor men ändå så grönskande. Mitt i oktober.

”Idag ska ni få testa på att leva The Limmern Way.

Limmern är inte bara en del av namnet på den hippaste gatan i Hannover. Det är även ett uttryck för att hänga runt – chilla utan mål – gärna med en öl eller strut med godis i handen. Det är framför allt en känsla. Limmern.

Vi kliver upp på varsin cykel. Jag är så redo.

Kl 10:00 – Morgonkaffe hos Kaffee Manufaktur

Vi börjar cykelturen med det som alla dagar borde börja med: en cappuccino hos Kaffee Manufaktur. Ett sådant där nördigt kaffeställe som jag alltid brukar leta upp i nya städer. Allt är ekologiskt och man kan även köpa choklad i all världens färger och former.


Han berättar att Kaffee Manufaktur även har en butik i den kinesiska staden Changde eftersom man där har byggt upp ett ”Mini-Hannover”, dvs en exakt kopia av Hannovers gamla stadsdel.


Cappuccino + Hannover = Hannoccino. För att minska användandet av engångsartiklar kan man köpa sig en Hannoccino som man fyller med kaffe på något av Hannovers kaféer.

Kl 10:30 – En sväng genom Altstadt Hannovers gamla stadsdel

Hannover var en av de tyska städer som förstördes absolut värst under andra världskriget. Det var i princip bara några få byggnader som stod kvar efter bombattackerna. Idag har man återställt några av dem och Hannovers gamla stadsdel är som en liten tur genom en godisskål av söta byggnader.

I den gamla stadsdelen passerar vi Kröpcke-klockan som fått sitt namn efter en servitör som jobbade i restaurangen du ser bakom klockan. Kröpcke var så charmig att alla började kalla både stället och klockan det. Klockan rymmer även ett litet skyltfönster som ibland bjuder på en utställning eller miniföreställning. Förr var klockan en plats där man lämnade en lapp om man bestämt träff med någon som man ville kommunicera med. Idag är Kröpcke-klockan en vanlig mötesplats för hannoverborna även om den inte längre rymmer några lappar.

Kl 11:30 – Ett varv runt Maschsee

Att vara så nära city men ändå mitt ute bland vajande vasstrån och igenväxta buskage är en lyx! Maschsee-sjön är en konstgjord sjö mitt i Hannover som rymmer både barer och helt vildvuxen natur. Att cykla runt den tar 20 minuter ungefär men räkna med många fotostopp på vägen.

Kl 12:30 – Lunch i Markthalle

En saluhall är som ett koncentrat av liv. Sorlet, dofterna, smakerna av världen. Jag älskar saluhallar. Och i Hannover har man som tur är en! Där åt vi lunch och drack espresso direkt från italienare.

–> I mitt tidigare inlägg från Hannover kan du läsa mer om Markthalle

Kl 14:00 – En promenad genom de kungliga trädgårdarna

I utkanten av Hannover finns de kungliga trädgårdarna Herrenhäuser. Här strosar du bland perfekt symmetri och blomsterprakt, till och med en dag i oktober. I trädgården finns även en uråldrig grotta som rymmer en permanent utställning av konstnärinnan Niki de Saint-Phalles. Väl värt ett besök.

-> Läs mer i mitt tidigare blogginlägg om Hannover i vårskrud.Kl 15:30 – En doft av världen – botaniska trädgården

Även turen till den botaniska trädgården i Hannover var en favorit i repris i mitt fall. Men vem kan få nog av blomster? Inte jag i alla fall. Här har de ett helt fantastiskt kaktus-orangeri bland annat.

Kl 17:00 – Gatukonstmagi i Linden

Linden är Hannovers hippaste område. Men om du frågar någon i Linden så kommer de antagligen inte hålla med. Enligt dem är de inte ett område i Hannover utan tvärtom.

Från början var Linden och Hannover två helt olika städer, men som sakta har vuxit ihop med varandra. Idag är det till Linden du åker för att gå i knasiga butiker eller titta på rolig street art. Eller för att leva The Limmern Way på riktigt. Limmerstraße går nämligen som en pulsåder genom distriktet och det är här det händer.

Taggade till tänderna beger vi oss dit med våra cyklar.

Om du gillar gatukonst så är Hannover the place to be. Eller närmare bestämt Linden. Gatukonsten i Linden är magi. Vi börjar med att besöka bostadsområdet i Linden Nord och cyklar sedan längs med floden över till Linden Faust.

3 saker att se i Linden förutom gatukonst

Die drei warmen Brüderde tre varma bröderna – kallas de tre tornen på kraftvärmeverket i Linden. En symbol inte bara för Linden, utan även för kärlek utan gränser. Linden har länge varit en knytpunkt för HBTQ.

Mysteriet med körsbären. Till höger på bilden ovanför så ser du ett litet körsbär. De här körsbären kan du hitta lite var som helst i Linden, och ibland även utanför stadsdelen. Sedan 2004 har de röda körsbären börjat poppa upp lite här och var och ingen vet varför eller av vem. Polisen har haft en utredning men fick ge upp. Mysteriet med körsbären fortsätter att vara olöst. Vad står de för?

Bostadskomplexet Ihme-Zentrum byggdes på 60-talet med planen att skapa en egen ”stad i staden” där allt från 60.000 kvm shoppingyta och lika mycket bostadsyta planerades in. Problemen med bygget var dock så många att det sedan 70-80-talet till stora delar stått gapande tomt. Idag samlar det många kreativa personer som bor både i och bredvid Ihme-Zentrum.

Kl 19:30 – kiosk-häng i Linden

Att gå och hänga i en kiosk i Linden är något av det mest Limmern du kan göra. I Hannover finns det totalt 360 antal kiosker vilket gör den till staden med flest antal kiosker per kvadratmeter. Kioskerna är en publik mötesplats dit man går för att köpa en öl, gärna en strut med lösgodis och prata skit med andra i området. Varje kiosk är unik, vissa säljer även böcker, ordnar konserter, eller ölprovningar. Andra är bara som en helt vanlig kiosk med lite smått och gått.

Vi slår oss ned på en liten uteservering utanför en av kioskerna med en Lindener spezial och en strut färgglada gelégodisar.

Kl 20:00 – Avslutar kvällen hos Francesca & Fratelli

Efter att ha hängt vid kiosken så slår vi oss ned på vad som ska vara stans bästa pizza, Francesca & Fratelli Pizza Manufaktur. En familjeägd restaurang som blivit så populär så den numera finns på flera ställen i Hannover. Här känns det som om vi hamnat mitt i Italien, vi dricker rödvin i vattenglas från en helt enorm vinflaska, och lyssnar till italienska ord som flyger fram runt pizzaugnen.

Vår dag i Hannover är slut. Men om det är det här som är The Limmern Way så är jag redo att flytta.

Resan var en del av kampanjen #CityBreakGermany som ordnades av Tyska turistbyrån, Visit Hannover och Nordic Tb. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng