Alternativ pubrunda i tyska Göttingen

Korsvirkeshus och traditioner i all ära, under min tyska mini-tågluff (Hamburg–Hannover–Göttingen–Celle–Hamburg) var nog Göttingen den stad som överraskade mest genom sin internationella atmosfär. En studentstad som förutom unga idéer, lockat en matscen från hela världen. Under min snabbvisit hann jag bland annat med ett besök på en kubansk bar, persiskt kafé och etiopisk restaurang.

fantasiresor-tyskland-gottingen-14

Ungefär en fjärdedel av Göttingens befolkning består av studenter. Enligt min privata guide Keno så är Göttingens universitet de som genererat flest nobelpristagare. Det här med studentstäder är något jag ska ta i beaktning oftare när jag är ute och reser. Studenter är ett bra tecken på liv och nya idéer.

fantasiresor-tyskland-gottingen-41

Här kommer en lista över halvgömda ställen, konceptbarer och restauranger med smak från världen.

#1. Café Botanik Göttingen – persiskt mitt i blomsterprakt

fantasiresor-tyskland-gottingen-22
fantasiresor-tyskland-gottingen-21

”Of course, we have la Seine
And our Vincennes’ wood,
But God, the roses are beautiful
In Goettingen”

Så sjöng franska Barbara om Göttingen i en känd sång från 1967. Sången sägs ha bidragit stort till Tysklands relation till Frankrike. Och ja, både rosor och körsbärsblomster var vackra i Göttingen.

fantasiresor-tyskland-gottingen-44
fantasiresor-tyskland-gottingen-23

Jag älskar att strosa runt i botaniska trädgårdar, dofta och stryka fingertopparna över ängsgrästoppar. I Göttingen fanns en fin variant och i anslutning ett blommigt persiskt kafé, Café Botanik. Eftersom jag just den här dagen hade tappat rösten totalt gjorde en badbalja persiskt te av saffran, kardemumma, rosenvatten och honung susen.

fantasiresor-tyskland-gottingen-18

#2. Etiopiska nyttigheter på Abessina Restaurant

fantasiresor-tyskland-gottingen-46
I Stockholm börjar etiopisk mat bli en riktig hipstertrend och deras teffmjöl mål för den senaste Hollywoodtrenden. Därför kändes det som ett måste att testa just etiopisk vegetarisk mat på Abessina Restaurant. En restaurang av etiopier för etiopier – säkert 80% av gästerna var etiopier. Gillade det skarpt! Ibland har de även spontana minikonserter eller dansshower mitt i restaurangen. Måste leta upp en bra i Stockholm nu också.

#3. Gaudi restaurant – tapas och sangriakanna

fantasiresor-tyskland-gottingen-33
Gaudi restaurant är en tapasbar som jag visserligen aldrig hann med att besöka mer än genom en fönstertitt, men som var lokalbon Kenos favoritställe. Ganska billigt och såg supermysigt ut.

#4. Hemlig innergård bakom toalettdörr på Nudelhaus

fantasiresor-tyskland-gottingen-34
fantasiresor-tyskland-gottingen-48
Nudelhaus är till synes en populär restaurang med bland annat hemmagjord pasta. Men den som beger sig längst in i lokalen, passerar toalettdörren och går ut på andra sidan, hamnar i en intim och mysig ”ölträdgård” full av blomster. En halvgömd oas som du alltså måste känna till för att hitta till.

#5. Kubansk nostalgi på Villa kuba

fantasiresor-tyskland-gottingen-11
fantasiresor-tyskland-gottingen-10
fantasiresor-tyskland-gottingen-43
fantasiresor-tyskland-gottingen-7

Villa Kuba är en riktig konceptbar. Che Guevara-affischer, palmer, rom och cola och en allmän känsla av att vara på besök i 50-talet. På toaletten pratar Fidel Castro oavbrutet i högtalarna.

#6. Nautilus – ubåtar och akvariumfiskar

fantasiresor-tyskland-gottingen-25
fantasiresor-tyskland-gottingen-26
Nautilus är det undervattentema som råder. Ubåtsdetaljer, ankare, akvariumfiskar och en allmänt fantasiresande stämning.

#7. Trou – gömd studentkällare

fantasiresor-tyskland-gottingen-27
Trou är en gömd studentbar nere i en källare som endast avslöjas genom en liten skylt på gatan ovanför. Hit gick före detta premiärministern när han var på besök, bara det liksom.

#8. Hipsterinnergården Pools om Börner-Viertel

fantasiresor-tyskland-gottingen-31
fantasiresor-tyskland-gottingen-47
Det gäller att hitta rätt glugg in mellan husen för att komma till innergården där klubben Pools om Börner-Viertel ligger. Jag var så död på kvällen så hann aldrig uppleva stället befolkad, men de sköna hammockarna, partyslingorna och utomhusscenen avslöjade möjligheterna.

Tack till Tyska turistbyrån för den här upplevelsen. Resan var en del i kampanjen #JoinGermanTradition Orden och åsikterna är, som alltid här på Fantasiresor, enbart mina egna.

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng