Vår i Hannover – 5 tips på sevärdheter

joingermantradition-hannover-8

När lillan kom till jorden
det var i maj när göken gol
sa mamma att det lyste
av vårgrönt och av sol.

joingermantradition-hannover-19
Jag hade turen att landa i ett vårskriande Hannover. Blir alltid lika förvånad över att våren kommer så mycket tidigare till Tyskland, men så bor ju vi svenskar sjukt långt upp i norr. Körsbärsblommor, tulpaner, påskliljor och glada solbadare samsades på de fullproppade gatorna. Staden består av hela fem kvadratkilometers gågata vilket ger ett bubblande gatuliv med uteserveringar långt ut på gatorna.

joingermantradition-hannover-79
joingermantradition-hannover-84
joingermantradition-hannover-12

Sjön glittrade som silver
Och körsbärsträdet stod i blom
och svalan, kvick och munter
just hit med våren kom.

joingermantradition-hannover-81
joingermantradition-hannover-94
joingermantradition-hannover-82
Hannover är bland annat känt för sina stora världsmässor vilket bidrar till en internationell atmosfär. Staden var en av dem som bombades hårdast under andra världskriget och idag finns det bara kvar ett fåtal av de gamla tyska korsvirkeshusen. Här är en miniatyr över hur Hannover såg ut efter bombningarna som ödelade nästan hela staden:

joingermantradition-hannover-39
joingermantradition-hannover-35
joingermantradition-hannover-36

5 tips på saker att göra i Hannover en majdag

#1. Fika fint

Eftersom fika är något av det väsentligaste för en svensk på stadsresa så börjar vi med kafétipsen. Ett av de populäraste bland lokalborna är Tee Stüebchen (testugan). Deras temeny är flera sidor och bakverken kända, speciellt deras ostkaka som smakade någon slags blandning av cheesecake och den svenska traditionella ostkakan. Sofforna med det rosiga tyget, minivaserna med blommor i och de retrogröna taklamporna gjorde att det kändes ungefär som hemma på Södermalm.

joingermantradition-hannover-74
joingermantradition-hannover-16
joingermantradition-hannover-92
joingermantradition-hannover-77
Ett annat klassiskt kafé är Holländische Kakao-Stube som är inrett helt i 50-tals anda. De traditionella ”Baumkuchen” är deras specialitet. Även om jag personligen har lite svårt för dessa tyska torra bakverk är stället helt klart värt ett besök – som en fantasiresa tillbaka i tiden.

joingermantradition-hannover-95

#2. Dofta på blommor

De kungliga trädgårdarna Herrenhäuser består av fyra olika trädgårdar varav en, den största, är en vacker barockträdgård precis vid slottet. En väldigt klassisk trädgård där man kan strosa runt länge i de raka välklippta grusgångarna och fantasiresa iväg till någon Jane Austen-kostymfilm. På somrarna är där fullt av teatrar, konserter och festivaler av olika slag.

joingermantradition-hannover-45 joingermantradition-hannover-48
joingermantradition-hannover-89
joingermantradition-hannover-50 joingermantradition-hannover-51 joingermantradition-hannover-53
joingermantradition-hannover-90
joingermantradition-hannover-54
joingermantradition-hannover-65
På andra sidan vägen från slottet ligger den botaniska trädgården Berggarten. Här finns en kaktusträdgård, en tropisk trädgård, en orkidéträdgård med upp till 800 olika orkidéer och en kanarieö:isk trädgård

joingermantradition-hannover-66 joingermantradition-hannover-68
joingermantradition-hannover-70 joingermantradition-hannover-72
joingermantradition-hannover-64

#3. Niki de Saint-Phalles grotta

I en 325 år gammal grotta i barockträdgården har konstnärinnan Niki de Saint-Phalles gjort en permanent utställning, The Grotto. Grottan är inklädd i skimrande mosaik, brokiga speglar och färgglada statyer, till formen inspirerade av bland annat Matisse. I Sverige är Niki de Saint-Phalles mest känd som kvinnan bakom de enorma färggranna statyerna bredvid Moderna Museet på Skeppsholmen.

joingermantradition-hannover-85
joingermantradition-hannover-56
joingermantradition-hannover-86
joingermantradition-hannover-88

#4. Strosa i saluhall

Långt innan jag började blogga för Hötorgshallen har jag gillat att besöka olika städers saluhallar. Det är någonting speciellt med stämningen där. Maten, mötena, kulturerna och sorlet. Även Hannover hade en fin variant, Markthalle. Skojfriska handlare, mat från världens hörn och särskilt många italienska espressobarer.

joingermantradition-hannover-28
joingermantradition-hannover-23
joingermantradition-hannover-26
joingermantradition-hannover-30 joingermantradition-hannover-31
joingermantradition-hannover-34
joingermantradition-hannover-33

#5. Loppis

Sedan 1969 ordnas det varje lördag stor loppis på båda sidorna av floden Leine. Vem som helst kan gå dit och sälja sina saker, det enda som är förbjudet att sälja är djur – och sedan en tid tillbaka även cyklar. ”Man märkte att det började försvinna ovanligt många cyklar varje fredagskväll så därför infördes den nya regeln” berättade min privata halvsvenska stadsguide. Sjukt lyxigt att ha en egen guide btw, tyvärr hade jag lyckats tappa rösten totalt så det blev en övning i tystnad.

joingermantradition-hannover-17

Vår ända in i hotellrummet…

Jag bodde på Grand Hotell precis mittemot Hannovers järnvägsstation. Istället för rumsnummer hade varje hotellrum ett blom- eller djurnamn. Himla fin och fantasi-ig idé om det inte hade varit för att vitsippa på tyska heter något så opoetiskt och okomihågigt som: Buschwindröschen. Men vad gör väl det när hotellet kompenserat med en helt enorm vitsippe-äng ovanför sängen och spelar ”raindrops keep falling on my head” så fort duschkranen sätts på?

joingermantradition-hannover-2
joingermantradition-hannover-96
Tack till Tyska turistbyrån för denna resa som var en del i deras kampanj #JoinGermanTradition. Orden och åsikterna är som vanligt här på Fantasiresor enbart mina egna. Nästa stopp på Tysklandsresan blir studentstaden Göttingen!

4 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng