På hipsterzoo – ett dygn med Berlins hotspots

“We have a new dictator created by ‘cool’ and ‘hipsters'”.

Okej, det kanske inte riktigt är jämförbart med Hitler, men att det är hipsters som styr Berlin idag är det ingen tvekan över. Men trots detta, och trots att Berlin är världens tredje turisttätaste stad (efter London och Paris), så ger stadens emellanåt ruffiga råa yta, fortfarande oexploaterade områden och genuina känsla för kreativitet och konst ändå en känsla av äkthet! En äkthet i alla fall jag kan sakna bland bakhuvudtoppluvorna på Söder.

Bland invånarna pågår en ständig kamp om vem som är mest berlinare, vem som är mest “äkta”. De allra flesta är ditflyttade och fem år kan redan räknas som ett stort försprång i coolhetsskalan. Vår guide berättar att han ibland blir närmast kultförklarad om han berättar att han är en riktig inföding (vilket han gärna påpekar att han är, mer än en gång).

“What a turist is looking for is hidden places while they are destroing them.

Kanske inte helt okänt är att Berlin är indelad i massa stadsdelar, lite som Stockholm. Och vilken som är mest hipp förändras ständigt. Det börjar med ett bortglömt område, övergivna fabriker, fula hus. Invandrare och studenter flyttar dit. Det är billigt. Konstnärerna hänger på, de vill kreera ifred, ha plats, tänka fritt. De öppnar gallerier, teatrar, coola klubbar. Det lockar folk. Folk vill ha “ljust och fräscht”, folk rustar upp. Det blir mainstream och dyrt, och sakta men säkert flyr konstnärerna vidare till något nytt öde område att klä in i regnbågsfärger och virkade budskap. Det började med Kreuzberg någon gång på 60-talet, sedan Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain och nu Neukölln. För 10 år sen bodde det bara arbetare och invandrare i Neukölln, nu är det den mest trendiga stadsdelen vid sidan av Kreuzberg. Tätt följt av Wedding som spås bli Berlins nya stjärnan!

En dag i hipsteranda – Berlin på 24 timmar

#1. MITTE: Stans bästa kaffe

Tyskt kaffe är generellt ingen hit så The Barn (Auguststrasse 58) är helt klart värt en eventuell omväg. Om du någon gång varit på Drop Coffee i Stockholm är det här dess berlinska motsvarighet. Nördigt, detaljrikt, uttänkt. Jag träffade min kompis Sofia som bor i Berlin här och hon tipsade även om resten av Auguststrasse där fler kuliga barer, kaféer och små designboutiquer går att hitta.

#2. MITTE: Kreativa innergårdar

Från The Barn kan vi gå några kvarter bort till Hackesche Höfe och Café Cinema, men det är inte kaffearomerna vi är ute efter denna gång, utan konsten. Virkad, sprayad, tecknad, politisk. Här finns även ett Anne Frank-museum för den dåtidsintresserade.

#3. MITTE: Söndagsloppis!

Är det söndag tar vi en spårvagn bort till The Flea Market – en av Berlins alla loppisar. Denna håller till i Mauerpark – en av Berlins alla platser där muren tidigare stått. Här kan du shoppa tyskt krimskrams, cowboyboots, skinnväskor, gamla DDR-rockar, leksaksbilar, studentmöblemang, mangoglass, ja typ det mesta.

#4. FRIEDRICHSHAIN: Världens längsta galleri

East Side Gallery är världens längsta galleri. På delar av muren som fortfarande står kvar har man låtit konstnärer måla sin syn på 1900-talets politiska Tyskland. Ett absolut Berlinmåste och antagligen det mest turistiga i den här listan.

#5. FRIEDRICHSHAIN: 1700 kvadratmeter kreativitet

Precis bredvid tågstationen Berlin Warschauer Straße, bakom den enorma väggmålningen och i den gamla tågstationsbyggnaden har man öppnat Urban Spree – 1700 kvm konstnärligt och kreativt utrymme. Den röda tråden är urban culture. Gå dit och ladda på med inspiration, de har även en stor utomhusträdgård!

Vägg i vägg ligger Raw tempelett ideellt projekt som omfattar allt ifrån skatepark, klättringsväggar och barncirkus till konstutställningar, konserter och workshops.

#6. KREUZBERG: Bästa burgaren

Vi går över till gamla Västberlin och Kreuzberg. Marken under tunnelbanestationen Schlesische Tor var tidigare en populär offentlig utomhustoalett, idag rymmer den en av Berlins mest populära hamburgerrestauranger: Bugermeister. Meisterburger ska tydligen vara Spezialitäten – för den som orkar köa lääänge.

#7. KREUZBERG: dagsfest

Nu är det dags för dagsfest! Från bron mellan Friedrichshain och Kreuzberg kunde du se scenen där detta ska äga rum: en än så länge “övergiven” plats vid Schlesische Straße 33 som förvandlats till en ständig utomhusfolkfest. Du tar med dig öl, någon musik. Festar, tältar, hänger.

Då och då får något företag för sig att försöka bygga något på platsen, detta väcker den annars ölslurpande skaran till oanat liv och ljudliga demonstrationer uppstår – mot “kapitalistsvinen”. Efter ett tag ger företagen upp, man trycker på play och skålandet kan fortsätta. Typiskt berlinskt alltihop. Något annat typiskt staden är beachbarer, här i hoodsen ligger till exempel Badeschiff för den strandsugne.

#8. KREUZBERG: Föreviga på hipstervis

Det finns två attribut som karakteriserar en riktig hipster: det sepiatonade fotoapparatscollaget och mustaschen. Här utanför klubben Lux i Kreuzberg kan du ta en äkta oldschoolbild på dig och dina kompisar inklämda i en gammal fotoapparat a la 50-talslook – med valfri prydlig tangorabatt på överläppen.

#9. FRIEDRICHSHAIN: Berlin i ett nötskal – eller nattklubb

 

Ska din Berlinkväll sluta någonstans så ska den sluta här, “Stolt arvtagare till legendariska Bar 25, känd som Berlins mest flippade klubb”: Kater Holzig! Stället – eller konstnärskollektivet/marknaden/cirkusen/vuxenlekplatsen – är som ni hör så mycket mer än bara klubb och tuffa dj:s. I ruffiga, konstinklädda byggnader vid floden Spree ryms Kater Holzig och dess närmare 100 arbetare. Vad de jobbar med? Konst, design, att förverkliga sig själva, leva livet? Du kan äta på deras växtinklädda utomhusservering, köpa från lokala designers, klubba som om det inte fanns någon morgondag – och sen när den kommer antingen fortsätta eller köpa en öl, något bakiskäk, och slå dig ner i en sammetssoffa för att filosofera vid floden.

Att Kater Holzig vill vara coolast går inte att ta miste av, det är till exempel förbjudet att fota där inne, det vill säga om du lyckas ta dig förbi de buttra dörrvakterna.

Kater Holzig ingår i Berlin Club Connection, ett community med ca 50 av Berlins bästa klubbar. Via Clubmatcher.de kan du matcha fram den klubb som passar just dina klubbehov för kvällen.

#10. FRIEDRICHSHAIN: Här bor du

Michelberger Hotel “Stadens mesta hipsterhotell” ligger nära till både Friedrichshain och Kreuzberg (dvs det mesta jag tipsat om här). Ett ställe att hänga på, i baren, i bibliotekkaféet, vid scenen, eller under den ständigt snurrande discokulan. Det är förhoppningsvis här vi avslutar våra Berlinska strapatser!

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng