Roadtrip ensam på autobahn

Sponsrad av Tyska turistbyrån

Kan inte sluta tänka på det svenska paret som skulle till Capri men hamnade i Carpi sextiofem mil fel. Eller hon kanadensaren som följde GPS:ens milda stämma ”fortsätt rakt fram” tills hon körde över kajkanten och försvann mot havets botten. Tänk vad förvånad hon måste ha blivit.

”Fahren Sie weiter geradeaus zu fahren und links halten”. Den arga tyska kvinnan skriker i högtalarna på min splittrans nya Opel Astra som jag just plockat upp på Berlins Flygplats. Jag är ensam i bilen och försöker febrilt att ratta mig ut ur Berlins flygplats. Har varken lyckats ställa om till engelska, eller installera internet i min telefon, så jag har bara den tyska damrösten att följa.

”Who’s there to save the hero? Who’s there to save the girl, after she saves the world?” Jag lyckas åtminstone koppla in min offline spellista från Spotify och Beyonce lugnar mina nerver. För who run the world? Gasar lite extra ut på autobahn. Hejhej mercedezman, här swishar jag och Beyonce förbi!

fantasiresor-tyskland-roadtrip-2

Att resa själv är frihet. Att köra bil är ännu mer frihet. Även om jag var ganska nervös inför att hitta fram ensam på motorvägar utan hastighetsbegränsningar, så infinner sig snart ett lugn. Den där fantastiska frihetskänslan. Det är jag och bilen mot världen.

Destinationerna är Ahrenshoop, Stralsund och sedan semesterön Rügen. Alltihop uppe i norra delen av Tyskland, i regionen som heter Mecklenburg-Vorpommern. I sex nätter ska jag upptäcka semesterparadis, gamla konstnärskolonier och drömmiga stränder. Magi bara runt husknuten.

roadtrip-ensam
mitt-tyskland

4 tips till dig som också ska göra en roadtrip ensam för första gången:

#1. Ladda ner området du ska köra i som offlinekarta i Google Maps-appen. Det blev mitt sätt att dubbelkolla att GPS:en sa rätt. Fysiska kartor i all ära, men du vill ju få hjälp med att se var du är och hur du ska köra.

#2. Skaffa dig en termosmugg och fyll den med kaffe! En sak jag inte hade tänkt på, så jag fick hela tiden stanna för att fylla på med kaffeenergi. Alla har vi våra laster, men om du är som jag: köp en termosmugg i förväg.

#3. Ge dig själv tid att ställa in rätt språk i GPS:en, installera musiken och (och ja denna lista riktar sig till sådana som mig själv, inte hela jordens befolkning): lära dig var bensinlocket sitter, hur du öppnar det och vad du ska fylla tanken med (kallas inte alltid samma saker i alla länder). Det värsta jag vet är att uppfylla hela bensinmackens fördomar om unga ensamma tjejer i stora bilar, och detta går oftast att undvika om man bara har koll på dessa grejer. Vilket jag förstås inte hade…

#4. Ladda ner en spellista offline med peppiga låtar. Jag hade gjort en mini-lista som gick på repeat. Här kan du lyssna på den:

Har jag missat några genialiska tips för ensamma roadtrippare?

Resan var en del av bloggkampanjen #EnjoyGermanNature och #MittTyskland som var ett samarbete med Tyska turistbyrån och Nordic TB. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

11 kommentarer

  1. Det låter otroligt charmigt att dra iväg på en alldeles egen roadtrip bara sådär, men nej, jag är alla gånger den som inte har en aning om hur man öppnar bensinlocket (som sist i Tarragona när det tydlgien satt innanför förardörren?!!)

  2. Alltid trevligt med road trippar och speciellt i Tyskland!
    Vilken sida bensinlocket sitter på kan du lätt se på den lilla pilen bredvid bilden av pumpen som finns vid mätaren inne i bilen.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng