Spetsvillor och bokskogar på semesterön Rügen

Sponsrad av Tyska Turistbyrån

Den tyska Östersjökusten, även kallad Tysklands riviera, är full av små gulliga badorter. Och in the center of attention: badorts-ön Rügen. Full med vita spetsprydda sekelskiftesvillor, lusthus och dignande äppelträds-trädgårdar. Som en vit bullerbyidyll.

Under min tyska roadtrip spenderade jag de flesta av mina dagar just här på Rügen. Därför tänkte jag tipsa om mina favoriter till dig som också funderar på att upptäcka semesterpärlorna ett, nästan bokstavligt talat, stenkast bort.

fantasiresor-stralsund-rugen-22

Sekelskifteslyx i Sellin

Sellin är den näst populäraste turistorten på Rügen (näst efter Binz) och det är få platser som slår Sellins vackra strandbrygga. Huvudgatan kantas av kritvita trävillor i typisk badortsstil, de flesta pensionat eller hotell. En havsfågel stannar för att prata med mig på bryggan och, som om jag vore mitt i min egen dröm, kommer ett gäng ståtliga polo-ponnyer frustandes i sanden.

fantasiresor-stralsund-rugen-49
fantasiresor-stralsund-rugen-29
fantasiresor-stralsund-rugen-39
fantasiresor-stralsund-rugen-31
fantasiresor-stralsund-rugen-33 fantasiresor-stralsund-rugen-36
fantasiresor-stralsund-rugen-41 fantasiresor-stralsund-rugen-42

Jag bodde i Romantik Roewers Privathotel, även det som en saga med en trädgård full av både statyer och glittrande lusthus. Hade jag haft mer tid hade jag bara suttit i den lummig trädgården hela dagarna, tagit ett dopp i poolen, värmt tårna inne vid brasan med en espresso eller två och testat stegen inne i det anrika biblioteket.

fantasiresor-stralsund-rugen-26
fantasiresor-stralsund-rugen-25
sellin
fantasiresor-stralsund-rugen-24
fantasiresor-stralsund-rugen-46 fantasiresor-stralsund-rugen-47
fantasiresor-rugen-1

Lugn och ro uppe bland trädtopparna

Minns du Lasse i barnboken Det underbara trädet? Han som flyttar in i ett jättestort träd som det tar flera dagar att åka hiss upp i? Hos Naturerbe Zentrum Rügen kan man klättra runt ett sådant enormt träd. Först som på spänger bland trädtopparna, och sedan upp i trädtornet. Så fint och stilla bland bokarna som viskade om höstens intåg.

fantasiresor-stralsund-rugen-51
fantasiresor-stralsund-rugen-53
fantasiresor-stralsund-rugen-55

”Den tredje dagen var hela världen röd. Allt var rött utom Lasse. Och fyra lejon kom gående på en gren.” Ur Det underbara trädet av Ulf Löfgren.

Ur Det underbara trädet.
Ur Det underbara trädet.

fantasiresor-stralsund-rugen-57
fantasiresor-stralsund-rugen-52

Den fjärde dagen blev det höst
och vinden blåste och ven genom trädet.
Lasse hade det väldigt arbetsamt
när han skulle sopa undan alla blad från grenarna.”
ur Det Underbara Trädet av Ulf Löfgren

fantasiresor-stralsund-rugen-56
fantasiresor-rugen-2

Prora

När jag googlade Rügen innan min resa, så dök det framför allt upp saker om ”Hitlers hotell”. Prora var tänkt att bli världens största semesteranläggning. En lockdröm om badsemester för dåtidens medelklass, i verkligheten ett tillhåll för militären och ett backup-sjukhus. Idag? Well, delar av komplexet är ombyggt till superlägenheter för superrika tyska storstadsbor. En sådan märklig kontrast. Att promenera runt denna dystra och i mitt tycke skräckinjagande kommunistbyggnad och tänka att jag skulle betala miljoner för att få bo där? Nej tack för min del. Vad säger du?

fantasiresor-rugen-4
fantasiresor-rugen-6

Den berömda kalkstenskusten

En av kändisarna på Rügen är den vita ståtliga kalkstenskusten som ligger i Jasmund nationalpark. Omgiven av höstbrinnande lövträd och en krusande blågrå Östersjö. Om du tar färjan från Sverige åker du längs med just den här kusten.

fantasiresor-stralsund-rugen-67
fantasiresor-stralsund-rugen-66
fantasiresor-stralsund-rugen-69
fantasiresor-stralsund-rugen-71
fantasiresor-stralsund-rugen-68

Charmiga Sassnitz

Den vanligaste anledningen för svenskar att åka till Sassnitz, är för att proppa bilen full med billig öl och ta färjan hem igen till Trelleborg. Men nästa gång: ta dig in till den gamla stadsdelen. Där står 1800-talsvillorna uppradade bredvid gullig kullersten, solrosorna i full blom och spetsbalkongerna redo för en drink med utsikt.

fantasiresor-stralsund-rugen-73 fantasiresor-stralsund-rugen-74
sassnitz
fantasiresor-stralsund-rugen-77
fantasiresor-stralsund-rugen-80 fantasiresor-stralsund-rugen-81
fantasiresor-stralsund-rugen-83 fantasiresor-stralsund-rugen-79

Rügens huvudstad

Bergen är Rügens huvudstad och sägs inte vara värt något längre stopp. Jag hade ingen tid att upptäcka staden så kan inte riktigt bedöma själv, men mitt charmiga hotellrum med utsikt över taknockarna var det i alla fall inget fel på.

fantasiresor-stralsund-rugen-92
fantasiresor-stralsund-rugen-85 fantasiresor-stralsund-rugen-86
fantasiresor-stralsund-rugen-88

Svenskättlingen Stralsund

Ytterligare en pittoresk plats på min mini-roadtrip i norra Tyskland: Stralsund. En stad som tillhörde Sverige i över 160 år. Här strosar du i färgglada gränder, dricker cappuccino på torget och tittar på Östersjö-fiskar och präktiga pingviner på museum.

fantasiresor-stralsund-rugen-1
fantasiresor-stralsund-rugen-99
fantasiresor-stralsund-rugen-4
fantasiresor-stralsund-rugen-2
fantasiresor-stralsund-rugen-96 fantasiresor-stralsund-rugen-97
fantasiresor-stralsund-rugen-10
fantasiresor-stralsund-rugen-8
fantasiresor-stralsund-rugen-11
fantasiresor-stralsund-rugen-7

Är du en fiskälskare? I så fall är Ozeanum Stralsund museet för dig. Förutom bläckfiskar, hajar och pingviner så var en rolig del alla de östersjöfiskar som de samlat ihop. Återigen: tänk att Östersjön innehåller så mycket fint, sin gråbleka yta till trots.

fantasiresor-stralsund-rugen-13
fantasiresor-stralsund-rugen-15 fantasiresor-stralsund-rugen-16
fantasiresor-stralsund-rugen-18
fantasiresor-stralsund-rugen-14

Stralsund ligger precis innan bron till Rügen. Här sussade jag under taknockarna på hotellet Scheelehof. Fick även den bästa massagen jag någonsin fått. Hurra för egentid! Börjar till och med vänja mig vid att äta middag själv. Jag tror att jag efter den här resan kan kalla mig soloresenär på riktigt!

fantasiresor-stralsund-rugen-5
solo-travel

Resan var en del av bloggkampanjen #EnjoyGermanNature och #MittTyskland som var ett samarbete mellan Tyska turistbyrån och Nordic TB. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid enbart mina egna.

17 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng