40-ländersjubileum – 5 favoriter och 5 fantasiresor

I och med mina tjugofyra minuter i Lichtenstein tidigare i höstas så kom jag upp i fyrtio besökta länder. För vissa är det ingen nämnvärd summa, för andra en helt enorm. För mig är det lite vad det är, jag hade ärligt talat inte ens koll förrän jag räknade och insåg att jag nått summan fyrtio. Så tänkte att det var dags för ett litet inlägg om det. Eller ett jubileum!

På kartan kan du se vilka länder jag varit i samt klicka på dem för att komma till de blogginlägg jag skrivit från landet. Alla länder har jag dock inte bloggat från. I kartfunktionen blir Grönland, Svalbard och Hongkong som egna ”länder” men när jag räknat så har jag inte räknat dem som det eftersom de inte är självständiga stater. Som ni ser har jag två hela världsdelar som fortfarande är nästan helt oupptäckta.


Länder Fantasiresor varit i

5 favoriter från mina 40 besökta länder

Mongoliet

Att guppa fram i en gammal rysk minivan över den mongoliska stäppen, helt off-road, är ett oslagbart minne. Badamaa som småpratade med sig själv på mongoliska, mötet med familjen i den lilla jurtan mitt ute i ödemarken, att valla getter till häst. Få saker slår dessa minnen.

Grönland (Danmark)

Färgerna, ljuset och stämningen i den lilla svåruttalade byn Kangerlussuaq på Grönland lämnar mig aldrig. Vandringen över den arktiska öknen, mötet med myskoxarna och promenaden över inlandsisen. Säger bara: åk!

Nyfikna myskoxar på Grönland.

Svalbard (Norge)

Min resa till Svalbard tidigare i år är svår att beskriva i ord. Även här var det ljuset som tog mig med storm. Den svaga klämtande solen som kämpade sig upp över snövidderna. De övergivna ryska byarna, spaningarna efter isbjörn.

Island

Jag inser nu när jag skriver den här listan att kalla platser med karg natur verkar vara det som gjort starkast intryck på mig. Island hör hit det med. Här finns så många naturfenomen att jag inte ens vet var jag ska börja. Som en saga, fast på riktigt.

Italien

Om jag bara fick välja ett land att resa tillbaka till skulle det vara Italien. Maten, människorna, mozzarellan. Känslan för estetik och kvalitet. Språket! Räknade precis ihop att jag varit i Italien totalt tretton gånger. Och fler ska det bli!

Min allra första Italienresa gick till Toscana 1994.

 

5 länder som jag inte varit i men fantasireser till

Nepal – Mount Everest Base Camp och det forna kungariket Mustang

När jag åkte på min allra första backpackingresa efter gymnasiet var min plan att åka världens högst belägna tågresa från Beijing till Tibet, vidare över till Nepal och sedan vandra upp till Mount Everest Base Camp. Resrutten fick läggas om på grund av snöstorm, men den där Nepal-resan ligger fortfarande där i vagabondminnet och längtar. I den här resan ingår även en tur till det forna kungariket Mustang och huvudstaden Lo Manthang.

Iran – uråldrig historia och oaser

Prunkande trädgårdar, magiska palats och gästvänliga människor. Jag har länge varit sugen på att åka till Iran. Var på väg dit flera gånge tillsammans med mitt ex som kom från Teheran, men tyvärr blev det aldrig av. Men en vacker dag så.

Drömmer om den iranska solen.

Japan – körsbärsblommor och skyskrapssilluetter

Tokyo till våren, låter som en plan? Vill sitta som Scarlett Johansen i Lost in Translation och blicka ut över blåa skyskrapor i gryning. Se prunkande körsbärsträd och knasiga uppfinningar.

Fantasireser till den där fönsterkarmen i Tokyo.

Antarktis och pingviner

Behöver väl knappast motiveras? Om jag någonsin kommer till pingvinerna på Antarktis återstår att se.

Bhutan – även kallat Lyckoriket

Det sägs att världens lyckligaste folk finns i Bhutan. Skrev om det här landet i en fantasiresa för länge sedan och är fortfarande lika nyfiken och sugen på att åka dit.

Är man lycklig i Bhutan? Det vill jag ta reda på.

Fler länder som jag fantasireser till hittar du under taggen ”fantasiresor”. Nu är jag förstås väldigt nyfiken. Vart fantasireser ni?

18 kommentarer

 1. Jag firade mitt 40-landsstreck i Zimbabwe och Victoria falls, nu är jag på 53=)

  Och drömmer om Japan och Madagaskar.

  Fast först Azorerna – och det är inte så långt kvar, 17 dagar!

 2. Åh, så fine favoritter og fantasireiser! Mongolia, Grønland og Svalbard står høyt på ønskelisten min. Elsker Island. Har sett for lite av Italia, det må jeg gjøre noe med etter hvert. Vil gjerne til Iran. Kunne jeg velge bare ett sted å reise akkurat nå, hvor som helst i verden, uten å tenke på hvor mye det koster, ville jeg uten tvil dratt til til Antarktis. Japan under kirsebærblomstringen kan jeg definitivt anbefale – det landet er virkelig noe helt for seg selv.

  Jeg fantasireiser til alt for mange plasser, akkurat nå kanskje aller mest til ulike afrikanske land, selv om jeg har besøkt mange allerede.

  1. Tack så mycket! Ja alltså det var verkligen något särskilt. Hoppas du kommer iväg dit! Bolivia har jag inte varit i men Grekland håller jag helt med dig om. Har inte varit sedan jag var barn men skulle gärna åka på en båtluff!

 3. Hörligt m
  40 länder! Häftiga länder oxå! Jag firade land 49 i veckan å funderar på vilket som
  Kommet bli mitt 50:e . Inget nytt land bokat! Bara ett gammalt!

  Ha en Fin helg.

  Kramar

 4. 40 länder är inte dåligt, räknade mina och fick det till 7 🙂 . Norge är nog favoriten hittills med sin fantastiska natur.

  Drömresan är nog till Afrika och fota noshörningar, elefanter, giraffer och annat. Någon gång ska jag dit men det är ju så mycket pengar för en resa.

  I sommar blir det en retur till björnarna och vargarna i nordöstra Finland.

 5. Blir ju väldigt sugen på att resa och se världen nu. Inte ens i närheten av 40 stycken länder, utan är väldigt sällan utomlands. Tanken att jag varit i 3 länder i år är bara helt otroligt! Wien var bland annat helt otroligt vackert.

  Just nu vill jag till Paris, Dublin, Edinburgh och Budapest.

 6. Åh man vill resa hela tiden!!:) det finns så mycket man vill se som man inte vill gå miste om. Det finns så mycket fin natur och äventyr att ta del av och att resa gör dig bara till en så mycket sundare person!!

  Har varit i Japan Tokyo, wow det var något jag aldrig kommer att glömma. Allt var så annorlunda från att äta mat till att gå runt i stan för att shoppa!

  Något jag absolut rekommenderar!

 7. Kul inlägg, intressanta resmål du drömmer om!

  Känns som man har 100 resmål man suktar efter och de byts hela tiden.

  Tänkte kika med dig hur du gjorde din karta med länkar? Lust att dela med dig kan du alltid maila.

  Ha ett jättekul 2018!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng