Mitt boende i Fiesole – om att hyra lägenhet i Toscana

“Papa! Carbonaaara!” det är barnen utanför fönstret som ropar så att det ekar mellan stenstuckaturerna. De ropar med en sådan där vädjande röst som man bara hör barn använda när de ber om snällasnällaenglasstill eller liiiite mera godis. Men här är det carbonara som efterfrågas och Papa är tydligen snäll idag.

Det är april, jag har köksfönstret vidöppet, fåglarna kvittrar, olivträden vajar lätt i vårvinden och jag befinner mig i min lägenhet som jag hyrt själv i två hela månader i Fiesole, en bergsby utanför Florens i Toscana.

Villa Le Pozzarelle från andra sidan än min lägenhet.

Välkommen till Villa Le Pozzarelle

Det är kärlek vid första ögonkastet när jag öppnar grinden till den lilla uteplatsen framför min lägenhet. Hittills har jag bara haft några halvdåliga mobilbilder att gå efter, men nu står den där med fönsterluckor i trä, marmorkök och marmorbadrum. Det är ingen lyxlägenhet, men en otroligt typiskt italiensk. Den är allt jag drömt om.

Donatella och Gianpaolo, paret jag hyr av, bor i ena änden av Villa Le Pozzarelle, jag i andra, och på övervåningen finns en nyrenoverad lyxlägenhet för uthyrning med magisk utsikt över trädgården och Toscanas böljande kullar. Och det är inte vilken villa som helst, för bara femtio år sedan ägdes den av ingen mindre än prinsessan Maria Adelaide Vittoria Amelia Elisabetta Marca Di Arsoli. Vissa delar är så gamla som från 1500-talet.

Min grind.
Dörren till min lägenhet.
Uteplatsen precis nedanför mitt köksfönster.

Ett pastakök i vit marmor

Det är påskdagen när jag anländer och det mesta är stängt i landet i två dagar framöver. Mitt bagage har fastnat någonstans på Florens flygplats och jag har för ovanlighetens skull inte packat smart handbagage. Lägenheten har dessutom stått ouppvärmd fram tills nu, och det ska ta två dagar tills jag fattar hur man sätter på gasen till spisen. Man skulle med andra ord kunna säga att det är under dåliga omständigheter jag anländer till Fiesole. Ändå är jag lyckligare än på länge.

“Säg till om det är något du saknar. Mi scuso, du har ju inga espressokoppar, det ska jag genast fixa”. Donatella visar mig köket och jag konstaterar att där finns allt som behövs för ett liv i Toscana: pastakastrull, pastaslev, durkslag, vinglas, proseccoglas, mokabryggare och ett rivjärn till parmesanen. Jag är nöjd.

Här lagar jag pastarätter till både lunch och middag. Kokar kaffe och lägger upp burrata på fat. Min diet under de två månaderna är allt annat än det som kallas lchf. Ändå går jag ner flera kilo, och jag tänker att det kanske även spelar roll varifrån maten kommer, hur mycket kärlek den innehåller och hur lycklig man är när man äter den? Eller så är det den toscanska kullen jag måste vandra över för att komma till matbutiken.

Att laga god mat i Italien är enkelt även för en person som vanligtvis vantrivs vid spisen. Råvarorna gör jobbet. Här är inte olivoljan bara en olivolja utan den smakar som en hel olivlund. Parmesanen är inte en intetsägande ostmassa. Och tomaterna. Har du ätit solmogna tomater? Mamma mia!

På köksbordet ritar jag även Michelangelo-statyer och jobbar.

Welcome to my tuscan crib

Min lägenhet har ett vardagsrum som man stiger direkt in i när man kommer in genom dörren. Där finns ett litet gästrum, ett stort kök, ett sovrum, en tvättstuga och ett badrum helt i marmor. Egentligen hyrs lägenheten ut omöblerad så de få möblerna som finns är en salig blandning av ikeamöbler och rustika antikviteter.

Bloggarna Katarina och Sara på besök.

Jag läser Bodil och dricker rödvin i min olivlund

Soliga kvällar packar jag ned min Bodil Malmsten-bok, en liten bit parmesanost, och tar ett glas rödvin i handen för att promenera ungefär trettio meter bort. Där finns en liten gräsplätt precis intill vägen som blir min favoritplats. Här kan jag gömma mig i det långa gräset, och samtidigt ha utsikt över olivlunden, de böljande kullarna i fjärran med sina spetsiga cypresser på. Oftast läser jag bara några rader, solnedgången gör det alldeles för svårt att koncentrera sig.

Drömmen om den magiska terrassen

Intill lägenheten finns en terrass med vita snirkliga möbler och en utsikt som nästan känns overklig. Terrassen tillhör egentligen lyxlägenheten men eftersom det inte är någon som hyr den när jag är där, får jag använda terrassen själv. Här sitter jag och jobbar, läser böcker, äter min pasta och dricker mitt morgonkaffe. Jag fantiserar om hur jag hade inrett terrassen om den varit min egen. Var jag hade ställt sittmöblerna och vilka växter som hade varit praktiska. Det är liksom försent, skadan är redan skedd. Min dröm om en egen terrass i Toscana är redan väckt, och drömmen är oåterkallelig.

En terrass där många samtalsämnen hinner avverkas.

Vill du hyra lägenhet i Fiesole eller Toscana? Här är några tips:

Att hitta en lägenhet att hyra i Toscana var inte det lättaste när jag väl började leta. Jag ville bo nära en större stad som till exempel Florens, gärna med fina omgivningar, inte dela med andra, men samtidigt hålla kostnaderna nere. Här är några tips att tänka på om du också är sugen på att hyra lägenhet i Toscana:

  • Var ute i god tid. Jag började leta först i februari och då var tyvärr majoriteten av lägenheterna på Airbnb redan uthyrda delar av de två månaderna jag vill hyra (april och maj).
  • Gå med i facebookgrupper som till exempel “Svenskar i Florens”, “Foreigners in Florence” och “Creative People in Florence”. Ibland söker folk hyresgäster, och du kan även lägga ut en egen annons i gruppen. En grupp som bara fokuserar på det är “AFFITTO Casa / Stanze a Firenze – RENT Rooms in Florence”
  • Studera och hyr lägenhet via skolan. Jag har tidigare studerat italienska tre veckor i Florens och bodde då i en lägenhet mitt inne i Florens som ordnades via ESL språkskolor. Det finns kurser som inte är på heltid – eller där du kombinerar språkundervisningen med till exempel en målerikurs eller italiensk matlagning.
  • Kolla in olika uthyrningssajter. Det finns många sidor som t ex Interhome (länk i samarbete), som hyr ut både hus och lägenheter i Italien. Ibland blir det billigare än man tror, beroende på område, tid, osv.
  • Fundera över vilka du känner med anknytning till Italien. Jag mejlade flera olika personer som på olika sätt har anknytning till Italien. Det var även så jag tillslut fick tag på min lägenhet som hyrdes via en kontakt på Estevillas. Själva lägenheten finns inte online, men den lyxigare lägenheten som ligger i samma hus finns att hyra här.
Sara, pastan och proseccon.

Läs mer om Fiesole

Även Sara och Katarina har skrivit om Fiesole:

2 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng