Utflykter att göra vid Gardasjön

Resan var ett betalt samarbete med Garda Trentino.

Gardasjön är en semesterdestination för både själavård och smaklökskick. Hit kan man åka för att reflektera tankarna i sjöns mytomspunna yta, för att känna bergens trygghet, för att strosa i en söt gränd, men också för att botanisera bland alla de delikatesser som området erbjuder; Trentingrana DOP (”regionens Parmigiano-Reggiano”), Spumante Trentodoc (”regionens champagne”) och Balsamico Trentino.

Men vad kan man göra vid Gardasjön rent konkret? Här kommer fem tips på utflykter att göra vid Gardasjön som jag och Janicke testade under vår resa i december.

>> Läs även mitt inlägg om 3 aktiviteter att göra vid Gardasjön.

Vad göra vid Gardasjön? Tips på fem utflykter att göra vid Gardasjön.
Riva del Garda vid Gardasjön

5 utflykter att göra vid Gardasjön

#1. Adoptera en biodynamisk vinranka i Pergolese

Ungefär trettio minuter med bil norrut från Riva del Garda ligger den lilla lilla byn Pergolese. Och i den lilla lilla byn Pergolese hittar du den lilla lilla vingården Azienda Agricola Fratelli Pisoni. En vingård som odlar enligt biodynamiska odlingsmetoder vilket får mig att känna mig lite som hemma eftersom jag delvis är uppvuxen på en biodynamisk bondgård. Stefano visar oss runt i vinkällaren i sin rosa stickade ulltröja. Han driver vingården tillsammans med sin kusin Marco, de är fjärde generationen men vem som tar över efter dem är ännu oklart, ”våra barn verkar inte särskilt intresserade” suckar Stefano.

Vi får provsmaka säkert åtta olika viner i Pisonis Vinotek, och Stefano berättar om gårdens specialitet: Vino Santo Trentino DOC. Ett dessertvin som fått en DOC-märkning (ett italienskt system för skyddade ursprungsbeteckningar av mat och vin) och vars tillverkningsprocess tar nästan femton år från det att druvan plockas till det att den börjar säljas i butik. Stefano berättar att man kan adoptera en vinranka om man vill, då får man en liten guldskylt med sitt namn på vid vinrankan och så blir man inbjuden till skördefesten varje år. Vi adopterar en under namnet Nordic TB och jag köper med mig en flaska Vino Santo och ett kryddigt rött pinot nero.

Utflykter att göra vid Gardasjön: åka till biodynamisk vingård
Biodynamisk vingård vid Gardasjön: Pisoni

#2. Vandra eller cykla i Tennos vackra omgivningar

Två av de stora höjdpunkterna i staden Tenno är den turkosa sjön Lago di Tenno och den medeltida byn Canale di Tenno som jag skrivit om tidigare. Men själva byn Tenno är även den värt ett besök! På toppen av staden står ett romanskt slott och om du strosar genom gränderna i byn så kommer du tillslut till en bergsknalle med vidunderlig utsikt över dalen och Gardasjön.

Området kring Tenno har blivit klassat som ett biosfärområden enligt UNESCO och här finns många leder att vandra, springa eller cykla mountainbike på. Flera passerar just staden Tenno. På Garda Trentinos webbplats finns en väldigt bra sökfunktion där du enkelt kan hitta olika leder, skriv in t ex ”Tenno” så får du upp de som passerar just här och även tips på andra utflykter att göra vid Gardasjön.

Slottet i Tenno – en utflykt att göra vid Gardasjön
Utflykter att göra vid Gardasjön: vandra i Tennos vackra omgivningar.

#3. Gå på balsamico-provning

Jag visste att det var skillnad på balsamico och balsamico, men att en balsamico kunde smaka SÅ mycket det hade jag inte riktigt förstått innan vårt besök hos Acetaia Del Balsamico Trentino. Balsamicon tillverkas av en lokal druva, Gewürztraminer, och förvaras sedan under ungefär elva år i åtta olika tunnor tillverkade av olika träslag: ek, mullbär, körsbärsträd, akacia, kastanjeträd, ask, enbär, och päronträd. Smaken som detta ger är så god att jag skulle kunna äta det istället för chokladsås på glass.

På Acetaia Del Balsamico Trentino tillverkar man även egen ost, olivolja och vin. Restaurangen erbjuder både panoramautsikt över Gardasjön och hemmalagade maträtter tillverkade på ingredienser nästan bara från platsen. Här finns även ett bed and breakfast som jag blir sugen på att testa någon gång, då vaknar man inte bara med samma panoramautsikt som den från restaurangen – man kan även se den från deras bubbelpool.

Utflykter att göra vid Gardasjön: provsmaka Balsamico Trentino
Utsikt över Gardasjön

#4. Ät på en av regionens bästa restauranger – Il Ritratto

Il Ritratto är enligt vår kontaktperson på turistbyrån, Daniele, en av regionens absolut bästa restauranger. Här serverar man lokala rätter med finess i en liten men mysig lokal mitt i staden Arco. Vi äter en riktig braklunch här, men min rekommendation är nog att boka in en lång middag istället för att verkligen kunna njuta till max (åtminstone är jag inget större fan av femrätter till lunch). Men jag förstår Danieles entusiasm, varje rätt smälter på tungan och personalen är trevlig vilket bidrar till en personlig och genuin känsla. En av alla utflykter att göra vid Gardasjön, kanske efter en solnedgångstur upp till slottet (se nästa tips), eller efter en sväng på stadens mysiga julmarknad (om november/december).

>> Läs mer om julmarknaden i Arco.

#5. Promenera upp till slottet i Arco (och ner igen i solnedgången)

Precis som i Riva del Garda har staden Arco ett slott, Castello di Arco, som vakar över invånarna. Exakt när slottet i Arco byggdes är det ingen som riktigt vet, men det ska åtminstone ha funnits år 1000 e.kr.

Vi vandrar upp till slottsruinen genom en vacker olivlund med delikat utsikt över snökristalltoppade hustak, puderrosa katedral och berg som skimrar i pärlemor i solnedgångens ljus. Tyvärr har slottet hunnit stänga när vi kommer upp så tipset är att gå upp i tid innan det stänger för att sedan tajma in solnedgången på vägen ned istället. Stigen går som en serpentinväg uppåt vilket gör att stigningen inte blir lika brant, det ser jobbigare ut från marken än vad det faktiskt känns när vi väl promenerar.


Resan var ett betalt samarbete med Garda Trentino och Nordic TB. Orden, åsikterna och bilderna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna om inget annat anges.

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng