Ingen vanlig turridning – två dagar på hästryggen i Södermanland

Någonstans har den närts, drömmen om att skumpa fram på en häst i skogen helt fritt. Sova över på någon gård längs med vägen och sedan fortsätta igen nästa dag. Just därför har jag haft span på Ridled Sörmland länge. Där kan man nämligen göra det jag alltid saknar på turridning: hyra en häst och rida iväg helt själv, eller som jag tillsammans med mina två systrar.

På ridtur i Södermanland – längs med Ridled Sörmland

På ridäventyr längs med Ridled Sörmland

Under bilresan spekulerar vi kring vilka hästar vi kommer att få rida på. Martina har inte ridit på tio år och undrar om hon ens kommer ihåg hur man sätter på ett träns, Julia vill inte ha en för liten häst, medan jag undrar om jag ens kommer komma upp ur sängen nästa dag. Det är samma diskussioner och samma nervositet blandad med förväntan som pågick i bilen när vi var små på väg till en ridlektion.

Väl framme vid Tolfta gård möts vi av Johan som hjälper oss att komma iväg. Man kan rida längs med ridleden även med egen häst, men om man vill hyra så gör man det alltså här från Tolfta gård. En KRAV-märkt gård intill sjön Täljaren utanför Katrineholm i Södermanland. Viss hästvana är nog bra att ha om man ska rida iväg helt själv, men Katrin som driver gården berättar att det ofta kommer par som hyr hästar där den ena ridit tidigare medan den andra (oftast killen) inte kan rida. Det brukar gå bra ändå. Annars kan man boka in sig på en vanlig turridning med guide.

Våra hästar för de två dagarna är: Vacker, Flekkur och Vildur. Vacker är en, som namnet avslöjar, ståtlig Irish cob med lockigt hovskägg och så lång man att den flätats upp i en stor inbakad tårtros. Extra kul med just en Irish cob (kallas även Tinkerhäst) eftersom det är den hästrasen de använder hos Clissmann Horse Caravan som jag besökte på Irland i höstas. Flekkur och Vildur är båda två pigga islandshästar. Klockan tolv är vi framme vid Tolfta gård och klockan ett sitter vi på hästryggen redo för äventyret!

På ridtur i Södermanland – Ridled Sörmland allt annat än vanlig turridning

Ridled Sörmland – 40 mil ridled genom sörmländsk natur

Ridleden består av 40 mil led som slingrar sig genom det sörmländska landskapet. Leden är markerad med lila skyltar vilket gör den enkel att följa. Vi har även fått med oss en karta som gör det enkelt att hålla koll på hur långt vi har kommit. Annars är det mest nuet som är närvarande, klippetiklappet från hovarna mot hårt packad jord och två pigga öron som sticker fram ur ett virrvarr av pannlugg. Vi har dessutom lyckats pricka in årets antagligen varmaste dag hittills, nitton grader och strålande sol.

Och visst är det något särskilt ändå med sörmländsk natur? Barrskogarna med mossbeklädd mark och gläntor med kala hällar. Öppna gröna åkrar, eller som när vi rider, knallgula av rapsblommor. Då och då passerar vi gamla gårdar med röda stugor i trä och vita knutar. Vi låtsas att vi är Ronja och Birk på sina hästar, och jag är helt säker på att vi även passerar Bullerbyn.

Ridled Sörmland är väl utmärkt så du kan rida på din egna turridning
Lunchpaus längs med Ridled Sörmland – allt annat än en vanlig turridning

Hjälmsäters gård – vårt boende för natten

Vi rider i drygt tre timmar längs med Ridled Sörmland med en kortare lunchpaus längs med vägen. Hästarna är välridna och till skillnad från många turridningar jag gjort så är de fortfarande pigga när vi kommer fram till Hjälmsäters gård. När vi lämnade Tolfta gård gick ett meddelade iväg till Hjälmsäters gård att vi var på väg. Så när vi skrittar in på stallplanen står Janne redan där och välkomnar oss. Hästarna får en egen hage och vi får vår lilla röda stuga.

Hjälmsäter är en liten gård som drivs av paret Siv och Janne. Tre röda hus som ramar in en lummig trädgård där fruktträden blommar i svaga nyanser av rosa och en shetlandsponny betar på gräsmattan. Vi slår oss ned med våra trötta rumpor i oasen och konstaterar att det känns ungefär som att ha kommit till paradiset.

Ridled Sörmland
Ridled Sörmland i Södermanland

På gården finns två stugor som hyrs ut, vi får bo i den som kallas för Visthusboden. Här finns två våningssängar, ett litet kök, ett matbord, och en toalett med dusch. Men framför allt osar det av mysigt med gammal träpanel, vackra vävnader på väggen och pelargon i fönstret. Det är inget lyxhotell, men det är precis vad man vill ha under ett ridäventyr i Sörmland. Siv kommer med nybakad sockerkaka som vi fikar ihop med varsin resorb, vi har varit dåliga på att ta vattenpauser.

Vi går ett varv runt gården innan middagen. Där finns ankor, kycklingar, kaniner, nordsvenskar och två mycket kelsjuka katter. Vi är till stor del uppväxta på en sörmländsk bondgård och det känns lite som att komma hem igen. Vi diskuterar vilken katt vi helst skulle vilja ha och kommer fram till att en kombination av maine coon och norsk skogskatt är favoriten. Att det var precis det vår egen katt var under uppväxten är väl kanske ingen slump, världens bästa katt Murre Kurre Zetterqvist.

Trerättersmiddag på blommig bricka

När man bokar övernattning längs med ridleden så kan man välja mellan olika paket. Vi har valt det största paketet som inkluderar trerättersmiddag på kvällen, frukost och lunchpaket nästa dag. I vanliga fall serveras man maten i det stora husets veranda, men på grund av covid-19 har de dukat upp inne i vår stuga. Ännu mysigare om du frågar oss!

Maten serveras sedan av Siv i dörren på olika vackra brickor. Vi får cider och alkoholfri öl, vin får man ta med själv om man vill dricka så det har vi förstås gjort. Middagen består av en typ räkcocktail till förrätt, någon slags laxgratäng med potatis och sallad till huvudrätt och en efterrätt med glass i olika smaker (gissar på romrussin och vanilj) med något knaprigt strösslat ovanpå, blåbär och ett chokladflarn i form av ett hästhuvud på toppen. Ja du hör ju mina brister som matjournalist. Men en sak vet jag: det är mycket gott!

Badtunna, vin och solnedgång

Janne har eldat på badtunnan och när vi väl hoppar i efter middagen är det nästan fyrtio grader varmt i vattnet. Och just den här tajmingen är något som går som en röd tråd genom båda våra dagar. Vi har aldrig något schema som vi måste följa, inga bestämda tider, men allt flyter på helt perfekt ändå. Varför det funkar? Det är människorna bakom som gör det. Det är familjen Jägerup på Tolfta gård och det är Siv och Janne på Hjälmsäter. De har hela tiden koll på var vi befinner oss, när vi behöver hjälp med hästarna är de där, när vi behöver mat står de med den på en bricka, när vi kan tänkas vilja dricka vin i badtunnan så är de redo med både plastglas och en flytande bar att ställa dem i. Samtidigt som de ger oss vårt utrymme. ”Nu ska ni bara njuta och slappna av, allt annat tar vi hand om.” säger Siv och jag tänker att tänk vad en liten mening ändå kan göra skillnad!

Ny dag längs med ridleden

Nästa morgon äter vi kokta ägg från gården på polarkaka och dricker kaffe på vår farstukvist. Siv kommer med våra lunchpaket som vi ska ta med oss i sadelväskorna. Vi berättar att vi är systrar och hon ser lite chockad ut. Hon ska nämligen precis idag odla det som kallas för tre systrar, när man odlar majs, squash och bönor ihop så att de drar nytta av varandra.

Vår egen turridning

Vi bestämmer oss för att byta hästar med varandra, så istället för Vildur rider jag på Flekkur. Ungefär klockan elva vinkar vi hejdå till Janne och Siv och skrittar iväg mot skogen. Även om det känns i sittbenen från dagen innan är kroppen förvånansvärt pigg, även hästarna är glada och ganska snart sätter vi av i tölt och galopp längs med en lång raksträcka. Frihetskänslan i detta är oslagbar!

Till häst längs med Ridled Sörmland
Ridled Sörmland
Ridled Sörmland i Södermanland

Vad kostar hästäventyret?

Vi betalade totalt 3100 sek per person. I det priset ingick hyra av häst i två dagar (650 kr/dag), övernattning för häst och ryttare med helpension (1300 sek), badtunna (150 sek) samt en engångskostnad för underhåll av själva ridleden (350 kr). Allt bokas via mejl som du hittar på Ridled Sörmlands hemsida. Som en person som jobbat mycket med att ta fram bättre webbplatser så finns det helt klart förbättringspotential här, men det är också lite det som är charmen med ridleden: det är ingen flashig centralstyrd charterresa istället är det enkelt, personligt med utrymme för just den där frihetskänslan att ta plats!

Ridled Sörmland

Fler svenska hästmester-tips: Ridleden i Tiveden och fjällridning hos Trumvallen.

13 kommentarer

  1. Men alltså åh, ÅH ÅH! 😀
    Den lilla stalltjejen i mig tjuter av förtjusning när jag läser om ditt fantastiska äventyr!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng