Att göra i Quedlinburg – ännu en sockersöt stad i Tyskland

Resan till Quedlinburg var ett betalt samarbete med Tyska turistbyrån

”Du har nått din slutdestination”. Gps:ens trygga röst har guidat mig in genom smala, enkelriktade kullerstensgränder och det är först när jag stänger av bilmotorn som jag vågar se mig omkring. Tysklands storhet slår mig återigen – jag har anlänt till ännu en sockersöt, historisk, livfull tysk stad jag inte kände till. Vem har någonsin hört talas om Quedlinburg?

Quedlinburg och regionen Harz

Trots stadens okända namn för åtminstone mig och Googles svenska sökresultat så är det i Quedlinburg som Tysklands historia började. Här kröntes landets första kung för mer än tusen år sedan. Staden ligger i regionen Harz i delstaten Sachsen-Anhalt, ungefär 2,5 timmar med bil från Berlin. Den medeltida staden är fylld med korsvirkeshus – över tvåtusen stycken – och är idag klassat som ett världsarv av Unesco. Dessutom styrdes Quedlinburg av kvinnor i över åttahundra år och är idag del av en led som vill hylla starka kvinnor.

Jag och Lisa från resebloggen Let’s go explore upptäcker staden och regionen under några dagar!

8 saker att göra i Quedlinburg och Harz

1. Få en historisk visning av Quedlinburg

Det bästa jag vet är att upptäcka en ny stad! Helst vill jag gå ett varv direkt för att få en överblick, men eftersom jag verkligen inte gillar att behöva ha näsan i Google Maps samtidigt tenderar jag att gå väldigt mycket vilse. För att undvika det är en guide, eller ljudguide, perfekt. Jag och Lisa hyr varsin ljudguide från turistinformationen mitt på torget. Den tar oss förbi de sötaste gränderna, äldsta husen, vackraste torgen och bästa utsikten.

2. Shoppa lokalt hantverk i Quartier 7

Ett område i Quedlinburg som är fyllt med lokalt hantverk är Quartier 7. Här finns silversmed, keramiker, glasblåsare, filttillverkare, modedesigner och origamist. Frossa bland vackra handblåsta glas och väl vikta papperskonstverk. Quedlinburg har totalt över hundra butiker för den med shoppingsug.

3. Åk ångtåg i nationalparken Harz

Ta tåget längs med den legendariska Brockenbanan som går in i nationalparken Harz. Järnvägen slingrar sig upp till parkens högsta topp 1142 meter över havet. Väl framme vid Brockenbahnhof finns ett museum och en restaurang med panoramautsikt över nationalparken. Tyvärr har vi prickat in årets första snöoväder och den planerade vandringen genom nationalparken får bytas mot ännu en tågresa genom molntussarna.

4. Gå på Tysklands längsta hängbro – eller åk zipline

En halvtimme med bil från Quedlinburg ligger – eller hänger – Tysklands längsta hängbro Titan RT. Bron är 483 meter lång och hänger 100 meter över vattnet. Vi promenerar bort på hängbron och tar sedan bron ovanpå dämningen på tillbakavägen. Men den modige bokar in sig på Harzdrenalin, en zipline-bana som tar dig flygandes på mage ned genom dalen. Till och med en höjdrädd person som jag blir lite sugen på att flyga. Bungyjumpen från den lilla avsatsen på mitten av bron står jag däremot över.

5. Strosa i grannstaden Wernigerode

En halvtimme med bil från Quedlinburg ligger ännu en sockersöt tysk pärla: Wernigerode. En stad som funnits i nästan 800 år och som agerar hem åt ännu en imponerande samling korsvirkeshus. Stadens sagolika slott ligger på en klippa och vaktar och gillar man tåg hoppar man på ångtåget som tuffar fram längs med den 140 kilometer smalspåriga järnvägen Harzer Schmalspurbahnen. Vi strosar i gränderna, ser det minsta korsvirkeshuset, suktar efter bakverken på Café Wien och äter en italiensk vegansk middag på Casa Vita.

6. Besök en ruinbar och en vinbar

Man behöver inte gå långt för att hitta en bar eller ett gulligt café i Quedlinburg. Ett tips är ruinbaren Ruinenromantik som ligger vid torget Kornmarkt. De har stort fokus på att använda lokala produkter och ekologiskt kaffe. Här dricker och äter du delvis under bar himmel i ruinen av ett 1500-tals hus som brann ned i början av 00-talet. Ett annat tips är Prinz Heinrich som serverar viner från den egna vingården i Harz. Deras uteservering ser mysig ut för en soligare dag och bruschettan med smörstekta kantareller är mums.

7. Ät tyskt på Brauhaus Lüdde

I snart 150 år har Brauhaus Lüdde bryggt öl i det gamla stenhuset i Quedlinburg. Idag rymmer bryggeriet en restaurang som serverar tyska rätter och lokalproducerad öl bland kopparkärl och kornsäckar. Mysig atmosfär som bör förbokas eftersom restaurangen är en av stans mest populära. Vi testar en av deras specialiteter: öldrink med prosecco och jordgubbssirap och förvånas över hur snabbt den faktiskt slinker ned. Tips med andra ord!

8. Bo på Hotel Zum Bär i Quedlinburg

Vår bas under vistelsen i Harz är på Hotel Zum Bär i Quedlinburg. Med ingång mot stans huvudtorg Marktplatz är det svårt att bo mer centralt än så här. Hotel Zum Bär är ett familjehotell som drivits i 250 år och hotellstämningen sitter i tapeterna. Hotellet har även en restaurang där vi serveras rejäla, tyska rätter med utsikt över torget. Dessutom lyckas jag hålla i en 3 timmar lång videoföreläsning via Zoom vilket bör ses som ett mycket bra betyg för hotellets wifi-kvalitet (något som överlag kan variera rejält i Tyskland).

Tips: Skaffa ett ”HarzCard”

Regionen Harz har ett kort (HarzCard) som ger dig gratis inträde till över 150 attraktioner. Kortet kostar 320 kronor för 2 dygn eller 610 kr för 4 dygn och går bl a att beställa online. Vi använde vårt Harz-kort för att åka längs med Brockenbanan, komma in på museet Brockenhaus, och hyra ljudguiden i Quedlinburg.

Fler tyska städer jag skrivit om

Har du någon egen tysk småstads-favorit?


Resan var ett betalt samarbete med Tyska turistbyrån. Orden, åsikterna och bilderna är, som alltid här på Fantasiresor, mina egna.

1 kommentar

  1. Hade planer på att besöka Quedlinburg och Wernigerode men sedan kom pandemin och ställde till det. Minns att jag har kollat in hotellet ni bodde på. I Quedlinburg finns det nån liten nordisk butik, Little Finland. Goslar lite västerom Wernigerode är också en fin gammal småstad, där har jag varit.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng