Guide till 3 hipsterkvarter i Seattle

Känd för sin höga kaffekonsumtion och utsedd till ”America’s most hipster city”. Seattle visade sig vara så mycket mer än kontorsskrapor och Nirvana. En stad som alltså knep förstaplatsen, före både San Francisco och San Diego, när USAs mest ”hipsteriga” stad skulle utses. Det man utgick ifrån var vilken stad som hade flest microbryggerier, skivaffärer, ”thrift shops”, cykelhandlare, tatueringssalonger samt störst utbud på livemusik och underhållning.

Här kommer mina tips till tre av Seattles hipsterområden: Fremont, Ballard och Capitol Hill.


Hipsterområde #1: Fremont

Fremont var från början en egen stad som sedan växte ihop med Seattle. Om du, som vi gjorde, väljer att promenera dit passerar du bland annat husbåtshamnen där delar från Sömnlös i Seattle spelades in. Det första du sedan möts av när du kommer in i Fremont är Googles stora kontor och ett gäng kaféer med flitiga människor och tillhörande MacBooks.

Fremont-tips #1: Hipsterkaffe mitt i vägkorsning

Mitt första tips är inte helt förvånande ett kaffeställe. I det här fallet en kaffestuga, bokstavligt talat. Mitt på en asfaltsparkering mitt i en vägkorsning. Självklart har Electric Cloud Coffee drive thru, precis som de flesta ställena i USA. Blodsockernivån låg och skvalpade någonstans i skorna efter vår promenad hit från vårt hotell (vilket var en ganska lång promenad så ta taxi hem sen) vilket kan ha en bidragande faktor när jag säger att cappuccinon här var ljuvlig och den frasiga wienerbrödsliknande bullen perfekt.Fremont-tips #2: Trollet under bron

Fremont Troll är ett av Seattles mest kända landmärken. Ett enormt troll under en enorm vägbro. I handen håller trollet en Volkswagen bubbla ”som om han precis plockat ned den från vägen ovanför”. Vad som är lite kul är att idén till trollet bygger på den norska sagan om bockarna Bruse och trollet som bor under bron. Seattle var en av de amerikanska städer som tog emot många nordiska emigranter kring sekelskiftet 1800-1900 och trollet är bara en av alla påminnelser vi får av det under resan.Fremont-tips #3: Blomster-akuten

Urban Earth Nursery är inte bara en blombutik med en underbar trädgård, hit kan man också komma med sina blommor om de mår dåligt. Deras vision är att hjälpa människor och plantor att förstå varandra bättre. Hur gulligt är inte det? Om det inte var för att jag skulle vidare till Alaska efteråt så hade jag kommit ut därifrån med både ett fikonträd, ett gäng nya krukor och möjligtvis även en nedsmugglad katt.


Fremont-tips 4#: Microbryggeri

Detta tips bör inledas med en varning: ta med dig passet när du ska dricka öl i USA. Inte körkortet. Passet. Det spelar ingen roll om du är 30+ och bara ska ta ett litet ölsmakprov mitt på dagen, de har någon regel som säger att alla måste visa sitt pass för att få köpa alkohol. Så med det sagt kommer tips nummer två: Fremont Brewing. Ett av Seattles kända microbryggerier som bjuder på öl som smakar sommarflört och passionsfrukt.Hipsterområde #2: Ballard

Ballard är ett av de mest skandinaviska områdena i Seattle. Här ryms en stor hamn och ovanför den mängder av roliga butiker, botaniska trädgårdar och ett helt museum bara om Norden. Det här blev nog allas vår favorit under resan, kanske mest eftersom området kändes mindre turistigt än de andra.På väg till Ballard hittade vi den här ultimata fotoväggen vid Museum of Pop.

Ballard-tips #1: blommor och böcker i botanisk trädgård

Ballard rymmer flera botaniska trädgårdar men den vi besöker heter Carl S. English Jr Botanical Garden. Här kan man titta på båtar som slussas fram, besöka en utställning om själva slussen Ballard Locks, läsa en bok ur det lilla trädgårdsbiblioteket och – såklart – dofta sig igenom lummiga oaser.

Precis utanför den botaniska trädgården hittar vi det här kaféet. Jeanette och Katarina beställer bagels med Nutella, själv försöker jag mig på en Affogato (espresso med en kula glass i) men påminns snabbt om att det inte längre är Italien jag är i. För att sammanfatta det kort: maten i USA är ungefär Italiens totala motsats. Och just vad gäller denna punkt väljer jag Italien alla dagar i veckan.Ballard-tips #2: lokalproducerad design i drömstudio

Uphills designstudio ser inte mycket ut för världen utifrån. Den är ytterligare en fyrkantig plåtbyggnad längs med vägen. Men för den nyfikne väntar en sådan där studio jag drömmer om i hemlighet, en hund vid namn Ragknarr och snygga prylar i kanvas och läder. ”For the modern adventurer” passande nog!

Ballard-tips #3: Nordiska museet

Nordic Museum i Seattle har precis slagit upp sina nyrenoverade portar i Ballard. Här ryms både permanenta och tillfälliga utställningar om Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island. Ganska intressant att läsa om hur svenskarna emigrerade till USA ur ett amerikanskt perspektiv. En bit historia som känns värd att påminna sig om i tider då migrationsfrågan är aktuellare än någonsin här hemma.
Ballard-tips #4: mysterier på påse i antikvitetsaffär

Vi höll inte på att komma därifrån. Ballyhoo Curiosity Shop innehöll så många både fina och knasiga saker att inte ens vår hunger kunde stoppa oss från att gå runt och kika på varenda sak. Där fanns allt från statyer till kristaller till ”mystery bags”. Det slutade med att jag köpte en rosenkvarts, en liten italiensk vintagespegel och en räv-ring. Ändå ganska bra jobbat med tanke på att jag funderade på att köpa hela butiken.


Ballard-tips #5: pasteller, vintage och kristaller hos Le Merde

Le Merde i Ballard är en butik som innehåller lite allt möjligt. Man kan säga att den röda tråden är: pasteller, vintage och kristaller. Där hittar du allt från prickiga klänningar till finurliga vykort till fransiga lampor. Hund utlovas!


Hipsterkvarter #3: Capitol Hill och Pike/Pine

”Hipster heaven” och en HBTQ-hub. Capitol Hill är kanske det allra mest kända hipsterkvarteret i Seattle och även det som ligger mest centralt. Området utgörs huvudsakligen av Pike Street och Pine Street och ett tips är att vandra den ena gatan ned för att sedan vända när du kommit till världens första Starbucks-kafé och ta den andra gatan upp igen.Capitol Hill-tips #1: My little pony-drink på enhörningsbar

Vad sägs om en Unicorn Jizz eller en My Little Pony? Drinkarna på Unicorn Bar är långt ifrån någon sensation (de är ärligt talat ganska sliskiga) men det är inte därför du kommer hit. Det är istället den färgglada inredningen, djuren på väggarna och de zebrafärgade sofforna som gör besöket värt. Känns lite som att kliva in i en fantasivärld. Älskar det!Capitol Hill-tips #2: Seattles motsvarighet till Grandpa

Blommor i byrålådor, äventyrskit, vackra kläder i sköna material och en stor uppstoppad björn. Butiken Glasswing i Capitol Hill är ett hipster-måste! En sådan där butik som gör en lite stressad pga man vill köpa varenda pryl så det slutar med att man kommer ut helt tomhänt. Lika bra det, tänker jag.

Capitol Hill-tips #3: hälsa + hipster + brunch

Återigen har Jeanette snokat upp ett wow-ställe. Oddfellows Cafe+Bar bjuder på den sötaste innergården, ekologisk mat och återvunnen inredning. Katarina köper en t-shirt som det står ”book worm” på, och precis vägg i vägg hittar vi bokaffären Elliott Bay Books med roliga böcker, massor av magasin, fanzin och fina vykort.
Pust. Det var allt för den här gång. Förhoppningsvis har du fått några tips till din nästa Seattle-resa! Är du sugen på att läsa mer om samma områden så har Katarina också skrivit om Fremont, Capitol Hill och Ballard. Här kan du läsa mer om hur vi bodde och området däromkring.


Alla foton på mig är tagna av antingen Katarina Wohlfart eller Jeanette Seflin.

5 kommentarer

  1. Vilken härlig guide! Blev faktiskt lite sugen på Seattle nu efter att ha läst detta och spanat in alla fina bilder 🙂 Den där rosa väggen var ju supercool! Och du skulle ha köpt det där Alaska-fotoalbumet, så snyggt ju! 🙂 Har för övrigt aldrig varit med om att vara tvungen att visa passet för att få köpa öl, utan körkort har räckt fint varje gång. Har visserligen aldrig själv köpt öl, men Kenny har köpt så att det räcker för oss båda haha.

  2. Haha jag ser så nöjd ut att jag fick min suröl 🙂 Helt sjukt hur mycket vi hann med på dom korta dagarna inser jag nu när jag ser ditt inlägg!

  3. Härlig guide!
    Jag var i Seattle 2014 och måste medge att jag blir sugen på en retur! Då körde jag Vancouver/Seattle men nu är jag sugen på Seattle/Portland.

    //Johan

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng