Trollvinter

Som ett yrvaket mumintroll steg jag ut på den frostiga trappavsatsen framför kabindörren på Finnair AY557 i Kittilä. En kittlande känsla i både näsborre och maggrop. Femtio nyanser av vitt – eller snarare: blått, turkost, purpur, ja nästan magenta i solnedgångarnas sken.

Finland_Lappland-37

Finland_Lappland-1

Finland_Lappland-2

Finland_Lappland-14

Snön knarrade under tassarna på dem och andedräkten stod som vita rökar ur munnen. Nosen blev så stel att den inte ens gick att rynka.

ur Tove Janssons Trollvinter

Finland_Lappland-29

Finland_Lappland-25

Som att resa rakt in i en förfrusen saga. Här lever Rydbergs Tomten, Beskows Kung Vinter och Tove Janssons Mumintroll sida vid sida. En fantasivärld på många sätt.

Finland_Lappland-20

Finland_Lappland-24

Finland_Lappland-27

“Jag visste aldrig att du hade ögonbryn, sa Lilla My intresserad. Nu har de blivit vita och du ser mer förvirrad ut än nånsin.”

ur Tove Janssons Trollvinter

Finland_Lappland-22

Finland_Lappland-32

Finland_Lappland-31

Polarnatten gör att solen aldrig stiger upp över horisonten. Framåt dagen börjar man ana en morgonrodnad ovanför grantopparna, man liksom känner hur den kämpar, ungefär som jag en tidig vardagsmorgon, för att sedan liksom pusta ut och sjunka ner igen in under det mjuka snötäcket.

Finland_Lappland-30

Finland_Lappland-19

finska_lappland_4

“Man tror den är kall, men om man gör ett snöhus av den blir den varm. Man tycker den är vit, men ibland blir den skär, och ibland blå. Den kan vara den mjukaste av allting och den kan vara hårdare än sten. Ingenting är säkert.”

Too-ticki om snö i Tove Janssons Trollvinter.

Finland_Lappland-3

Finland_Lappland-4

Finland_Lappland-6

finska_lappland_2

Finland_Lappland-15

Första natten bodde vi i den lilla orten Hetta, visserligen huvudort för kommunen Enontekis, men ändå med bara 500 invånare. Det säger ganska mycket om ensligheten här uppe norr om norra polcirkeln. Det finns antagligen fler siberian huskyer än invånare.

Finland_Lappland-12

finska_lappland_5

finska_lappland_6

“Här kan alla något hantverk. Jag stickade till exempel de här vantarna framför TV:n igår kväll. Det är så vi gör här i Hetta.” Jag köpte en fin silverring gjord av Hettas egen silversmed.

finska_lappland_7

finska_lappland_12

Efter en middag full av finska delikatesser som renlever, kantarellsås, svagdricka, och bärpaj hos Hotel Hetan Majatalo var tanken att vi skulle vandra med snöskor ut i det svartasta av alla mörker i hopp om norrsken. Det blev tyvärr inget norrsken och de minus trettio graderna slet som vargar i mina kinder men vår snälla guide hade tagit med varm saft och en renskötar-kaka med lång hållbarhet. Precis som det ska vara.

finska_lappland_11

finska_lappland_10

finska_lappland_13

“Just nu tänker jag på norrsken. Man vet inte om det finns eller bara syns. Allting är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig.”

ur Tove Janssons Trollvinter

Finland_Lappland-18

Finland_Lappland-35

finska_lappland

Finland_Lappland-33

Hittade Trollvinter som ljudbok uppläst av ingen mindre än geniet herself; Tove Jansson. En perfekt fantasiresa! Lyssna här:

Tack till Nordic Bloggers Experience och Visit Finland för denna möjlighet. Orden och åsikterna är som alltid här på Fantasiresor enbart mina egna.

11 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng