En obotlig fantasiresenärs resedrömmar inför 2020

Mitt liv består av fantasiresor. Stora fantasiresor, små fantasiresor. Fantasiresor som faller på sin egen orimlighet, och fantasiresor som ibland faktiskt blir till verklighet. Man kan nog säga att jag är beroende av fantasiresor.

Hej jag heter Sofia och är en obotlig fantasiresenär.

Det här gör förstås att ett inlägg med rubriken ”mina fantasiresor” egentligen är omöjligt att skriva. Du skulle få scrolla tills du fick kramp i scrollfingret. Men jag har ändå gjort ett försök att sammanfatta några av de fantasiresor som rör sig i mitt huvud just nu inför år 2020. Jag har även skrivit 37 andra inlägg om just resor jag drömmer om att göra och eftersom majoriteten av dem fortfarande är aktuella som drömmar så rekommenderar jag att även läsa där om du söker inspiration.

Fantasiresor jag drömmer om inför 2020

Vandra i Dolomiterna

Jag följer väldigt många resekonton på Instagram och många postar ungefär samma sak. Det är vackra vyer och perfekta redigeringar men bilderna går mig liksom förbi. Men så ibland så dyker det upp en bild som jag inte kan sluta titta på. Oftast på ett landskap sådär magiskt så att man inte är säker på om det verkligen finns på riktigt. Ett landskap som bara går att beskriva med ett ord: drömmigt. Och det har visat sig att nästan alltid är landskapet från Dolomiterna, bergskedjan uppe i norra Italien. Så ja, du förstår nog likaväl som jag att en resa dit är ofrånkomlig. Frågan är bara när och med vem. Helst skulle jag vilja åka tåg dit (då åker man till Bolzano) och sedan vandra mellan stugor. Att det dessutom är i Italien allt detta vackra finns är ju nästan för bra för att vara sant.

Foto 1, 2, 3 från Unsplash.

Systerweekend i New York

Staden jag aldrig varit i men redan älskar. Drömmen vore att åka hit med syrrorna till hösten till exempel, en av många lösa idéer vi har. Tänker takbarer, knasiga butiker, hippa baristabarer och gator som aldrig någonsin sover.

Foto 2 från Unsplash & 3 från Pexels.

Ridresa a la ridresekatalog

Jag har varit en sådan där obotlig hästtjej. En sådan som skrev ”häst är bäst” på alla anteckningsböcker i skolan, älskade Westlife bara för att Shane gillade hästar, och längtade ihjäl mig varje gång vi skulle få åka in till Hööks hästbutik i Stockholm för att titta på alla hästsaker. I denna livsstil ingick förstås att även lusläsa – lusläsa – katalogerna som kom från företaget som ordande ridresor (jag vill minnas att det från början bara fanns ett för att sedan till allas vår förtjusning bli två några år senare). Där galopperade man på andalusier med böljande manar på långa stränder, man hoppade över trästockar på engelska landsbygden och man skrittade i glittrande solsken genom franska lila lavendelfält. Jag har fortfarande inte gjort en riktig ridresa utomlands. Alltså en resa där man rider i flera dagar i streck. Kanske 2020 är året?

Red på camarguehästar i Italien i höstas, men alldeles för kort tur.

Lavendelfält i Provence

Efter att ha varit på några pressevent med franska turistbyrån under senaste året så har mitt sug efter Provence blivit mycket stort. Har hittills bara varit i Paris en gång på klassresa och i Nice en gång över dagen, men utöver det är mina franska erfarenheter extremt begränsade. Det har liksom alltid blivit Italien när jag har valt själv. Men nu fantasireser jag (trots att det nästan känns som att jag är otrogen mot Italien) allt oftare till lavendelfält, franska vingårdar och frasiga baguetter med krämig chèvre.

Foto 1, 2, 3 från Unsplash.

3 resor i Norden jag drömmer om

Tåg till Bergen

Har länge varit sugen på att åka tåg till Bergen via Oslo och ta Bergensbanan (som blivit utsedd till världens vackraste tågbana) och även Flåmsbanan. Verkar otroligt vackert. När sedan Sara Rönne var i Bergen i höstas och rapporterade om delikata restauranger och hippa barer så åkte orten upp ännu högre på min lista. Vem vill inte kunna kombinera vinbar med hike på höga höjder liksom?

Foto 1 och 2 från Unsplash.

Cirkushotell i Malmö

Upptäckte hotellet Grand Circus Hotel i Malmö via fina insta stories hos @langtharifran. Ett cirkushotell! Älskar idén och lekfullheten. Ser även mycket gulligt ut. Och dessutom ska jag erkänna en sak jag ärligt talat skäms över: jag har aldrig varit i Malmö! Det är ju liksom dags. Känns nästan som ett antagningskrav för att få kalla sig resebloggare.

Ett riktigt cirkushotell! Foton från Grand Circus Hotels hemsida.

Finska fyrar

Det där med att bo i en fyr har läääänge varit en fantasiresa hos mig. Ett tag tänkte jag att det vore den ultimata bostaden. Riktigt så isolerad vill jag inte längre vara (tack och lov?), men drömmer fortfarande om att få sova sådär omgiven av havet och mina egna tankar åtminstone några nätter. I Finland finns det flera fyrar man kan sova över på, och det känns som att om det är i något land man ska bo i en fyr så är det kanske ändå Finland? Tystnaden och stillhetens mekka.

Fyren Bengtskär utanför Hangö i Finland där man kan bo fint. Foto: Bengtskärs hemsida.

Resor som är mer verklighet än fantasi

Vår i Tokyo och Japan

För ungefär ett år sedan vann jag Årets bästa researtikel online och priset var två flygbiljetter tur och retur Tokyo. Biljetterna går ut sista april i år så en resa innan dess är ett absolut måste. Antagligen kommer den bli tillsammans med en barndomskompis och antagligen i slutet av mars typ. Vi har inte bokat någonting ännu så kom gärna med tips! Även på fina platser utanför Tokyo. Tokyo har länge varit en fantasiresa så det ska bli otroligt kul att äntligen få komma dit!

Fjällvandring i Sverige

Jag och syrran har tänkt fortsätta vår påbörjade tradition att fjällvandra i Sverige. Tredje gången gillt som man säger. Vart det bär av i år har vi ingen aning om förutom att vi gärna vill vara i fjällen och i Sverige. Första året vandrade vi Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta, och andra året från Kvikkjokk till Saltoluokta. Har du tips inför årets vandring? Skriv hemskt gärna!

…men sen är det ännu tomt i resekalendern

Planerna går på högvarv men ännu är inget mer bestäm. Jag är även sugen på att kanske bo utomlands igen någon månad under våren för att jobba därifrån. Jag är sugen på skidåkning. Jag är sugen på workation på Gotland (som visserligen är närmare verklighet än fantasiresa). Jag är sugen på weekend till Köpenhamn. Jag är sugen på solen och jag är sugen på äventyr som jag inte ens vet om att jag är sugen på ännu. Vart går dina fantasiresor just nu?

5 kommentarer

  1. Åh vad härligt, skrev samma typ av inlägg igår och där finns Mexcio, Thailand, Irland och Italien/Frankrike med såklart 🙂

  2. Visst är resedrömmar de allra härligaste av drömmar!?! Tokyo låter drömmigt så det förslår och ett av de resmål jag drömmer om allra mest i år. Tillsammans med Zanzibar och Mongoliet. Vi får väl se vad det kan bli. Italien, det är redan bokat. 8 dagars vandring, så härligt.

  3. Jag hänger med till cirkusvagnarna i Malmö! Älskar både konceptet och älskar skånska. Kanske är det just under cirkushelgen jag träffar den skorrande mannen i mitt liv och blir kvar i Skåne för alltid.

    Finska fyrar låter också väldigt trevligt, men har inte samma hang-up på finska som på skånska, så kommer nog hem från denna resa.

  4. Japan under kirsebærblomstringen er virkelig en opplevelse verdt å få med seg! De har til og med blomstervarsel som varsler om når blomstringen er ventet på ulike steder i landet, slik at folk kan være på rett plass til rett tid. Jeg kombinerte Tokyo og Kyoto, og tok en lang dagstur til Hiroshima og Itsukushima fra Kyoto. Det synes jeg var en perfekt kombinasjon for en førstegangsreise i Japan!

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng