2020 – ett år med fantasiresor

Föga anade jag att mitt resebloggnamn Fantasiresor skulle bli så högaktuellt år 2020 när jag valde det för sju år sedan. För första gången sedan jag var barn har jag spenderat hela året enbart inom landets gränser. Fantasiresorna har blivit min viktigaste tillgång. Ja faktum är att de stundtals till och med har tagit slut. När jag läser om resorna jag drömde om i början av året är det svårt att inte känna sig naiv.

Men – några resor gjordes ändå. Här kommer de.

Resor genomförda år 2020

Ridsemester på Ridled Sörmland

Ett äventyr jag länge drömt om var att hyra häst och rida längs med Ridled Sörmland. I våras blev det verklighet. Red två dagar genom det sörmländska landskapet tillsammans med mina systrar, och sov en natt i en röd liten stugan på landsbygden. Drömmigaste resan i år, helt klart.

På ridtur längs med Ridled Sörmland.

4 st staycations i Stockholm

Med staycation menar jag i detta fall hotellvistelse i Stockholm. Jag har under året bott en natt på följande hotell: NOFO hotell på Södermalm, Hasselbacken hotell på Djurgården, Skytteholm hotell på Ekerö, och Downtown camper vid Brunkebergstorg. Ett himla effektivt sätt att fly verkligheten på för en stund.

Staycation på NOFO hotel i Stockholm.

Fjällvandring vid treparksmötet

Det har blivit något av en årlig tradition att genomföra en fjällvandring uppe i Sverige tillsammans med min syster Martina. Vi vandrade i de tre nationalparkerna Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta. Hade förstås med eget tält och kök. Lovar ett inlägg snart!

Fjällvandring i treparksmötet.

Upptäckt mina två hemtrakter: Ytterjärna och Hägersten

Som väl de flesta gjort i år, har även jag upptäckt mina hemtrakter extra mycket. Både min hemby Järna där jag spenderat livets 18 första år, och Axelsberg i Stockholm där jag bott de senaste åren. Har skrivit en guide med mina bästa tips till både Ytterjärna och Hägersten.

2 st stadsweekends

Har gjort en stadsweekend till Uppsala med en natt på Grand hotell, och en weekend till Norrköping med en natt på Centralstationen Norrköping. Två bra städer att spendera en helg i. Gick alldeles utmärkt även om vi mestadels var utomhus.

Weekend med Katarina/Äntligen vilse i Norrköping.

Arholma-weekend

En helg åkte jag och mitt nyfunna skrivgäng (vi finns på Instagram under namnet @Skrivvänner) till Arholma för skrivhelg på Agnes lantställe. Måste bli mer skärgård i sommar känner jag. Och fler skrivhelger!

5 st resor till Gotland

Året slutar som det började: på Gotland. Jag tror de flesta som haft ett fritidshus att åka till varit extra glada just i år. Det har åtminstone jag varit. Har spenderat flera veckor uppe i mina föräldrars hus på norra Gotland. Bäst var nog veckan efter midsommar när blåelden stod i blom. Rekommenderas starkt!

Gotländsk hedmark – finns det något härligare?

Fantasiresor i andra sammanhang

Under året har Fantasiresor varit med två gånger i Sveriges radios program Plånboken i P1, ett avsnitt av Vagabonds podcast, varit jurymedlem i en skrivtävling och hamnat på två topplistor över bloggar: Skyscanners lista över bästa i Skandinavien och Lycklig och levandes lista över kvinnliga entreprenörer. Kul såklart med tanke på att det varit ett extremt konstigt opeppigt resebloggår i övrigt.

Några personliga höjdpunkter under 2020

Finns förstås en rad mindre härliga punkter att lista efter ett år som detta. Men jag väljer att fokusera på det som faktiskt blev bra. Kanske mest för min egen skull.

  • Aldrig varit så frisk som jag varit sedan corona kom. Man kunde ju ha önskat sig antikroppar men har samtidigt varit glad över att jag inte ens blivit förkyld.
  • Satte ett mål att jag ville läsa 20 böcker under året, ökade det till 30 i somras och klarade det på dagen. Om du vill se vad jag läst finns det i min profil på Goodreads.
  • Skrev ett helt råmanus till en roman under vårterminen som en del av kursen kreativt skrivande 2 som jag pluggade på distans. Nu under hösten och våren pluggar jag fortsättningen (kandidatkurs i kreativt skrivande) fast på halvfart. Utvecklande helt klart. Skrev en essä som antagningsprov som jag sedan sålde in till en tidigare kund. Handlar om det ljuvliga i att göra ingenting och är mycket corona-aktuell (även om jag nog hunnit ändra åsikt om saken sedan den skrevs i april).
  • Årets kanske största höjdpunkt var nog mitt nya uppdrag jag påbörjar nu i januari 2021: webbredaktör (eller digitalt ansvarig som det heter i kontraktet) för tidningen Vagabond. Ett vikariat som pågår hela vårterminen. Alldeles lagom och alldeles perfekt. 

Saker jag längtar efter just nu: att få skriva mitt nästa blogginlägg. Det kommer handla om alla resdrömmar jag har och som jag äntligen börjat våga hoppas på. 

Så länge: gott nytt år kära fantasiresenär!


Tidigare årssammanfattningar: 2019, 20182017201620152014.

5 kommentarer

  1. Vilket år, ändå! Jag tror att när vi börjar se 2020 i backspegeln, kommer fler och fler guldkorn poppa upp. Jag märker det själv, så fort jag börjar skriva om året inser jag hur mycket jag ändå gjort och sett – restriktioner till trots. Även om utlandsresorna var obefintliga (för de flesta av oss iaf) har ju många tagit tillfället i akt att upptäckt Sverige mer. Något var verkligen varit en ögonöppnare för mig! Tack för att vi får fortsätta följa dig och dina resor. 🙂

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng