Att göra i Florens på romantisk weekend med dig själv

Romantikens hemvist. Florens. En stad att undvika för den med krossat hjärta skulle man kunna tro, ändå är det just här jag lappar ihop hjärtat två omgångar i mitt liv. För här är inte romantik synonymt med glosögda par över slätstrukna linnedukar. Här handlar romantiken om den stora konsten, de solmogna tomaterna som smälter på tungan, om rosorna i Giardino delle rose, och vördnaden inför allt det vackra i världen. Här är det helt okej att gå runt själv, för här handlar inte romantik om att nödvändigtvis vara två.

Att göra i Florens: besöka katedralen
Florens vid Uffizi
Att göra i Florens: strosa
Florens i Italien
Floden Arno i Florens
Solnedgång i Florens
Toscansk solnedgång i Florens

Innan vi börjar: Florens är fullt av museum. Turister älskar museum. Fantasiresor gillar inte att köa med en miljard andra turister. Därför består inte den här tipslistan av särskilt många museum. Det finns många andra sidor där du kan läsa om just dem. Två stora turistattraktioner som jag dock verkligen vill besöka är Boboli Garden och Academedia gallery. Men tänker att jag ju måste ha kvar någonting att göra nästa Florens-resa.

Tipsen baseras på mina två veckor i november 2015 och två månader i april och maj 2018. Båda gångerna är jag där helt själv.

Mina 15 tips på saker att göra i Florens

1. Rosenprakt i Giardino delle rose

En dag i maj händer det: rosexplosionen i Giardino delle rose, Florens egen rosenträdgård. Hit går jag med en glass i handen för att njuta av rosdoften, eller en pizzaslice och min dator för att jobba litegrann. Giardino delle rose blir nog min absoluta favoritplats i Florens, i halvskuggan av en rosenbuske, med utsikt över domkyrkan och Florens taknockar.

Det är även till Giardino delle rose som jag tar Sara och Katarina när de kommer på besök. Här ligger vi på en filt i flera timmar. Läser böcker, ritar av skulpturer, chockar fram fräknarna på vår vårbleka hy.

Utsikt från Giardino delle rose i Florens
Giardino delle rose, Florens
Rosor i Giardino delle rose i Florens
Trädgård i Florens: Giardino delle rose
Giardino delle rose i Florens – tips
Restips: trädgård i Florens, Giardino delle rose
Giardino delle rose i Florens, Toscana
Giardino delle rose
Utsikt över Florens från Giardino delle rose

2. Apotek med anor från 1800-talet

I ett gatuhörn vid det lilla torget Piazza Carlo Goldoni, precis innan en av broarna över Arnofloden, ligger det närmast antika apoteket Münstermann. Apoteket grundades första gången i Florens 1890, men då låg det på en annan plats. I apoteket kan du köpa allt möjligt spännande, från dofter i vackra parfymflaskor till butiksgjord aftershave. I skyltfönstret hänger en solblekt notis på svenska, utklippt från Värmlands morgontidning:

…värken i skallen försvinner i det ögonblick man stiger in till Clarissa Petruzzi; det är hon som förestår denna berömda butik, känd för att endast egna och förhållandevis gamla recept används vid tillverkningen av badoljor, aftershave, hudkrämer och tvålar vars förföriska dofter fyller den lilla lokalen.

Citat Mats Dahlberg, Nya Wermlands-tidningen, 30/7 2014.
Att göra i Florens: besök antikt apotek
Att göra i Florens: besök antikt apotek

3. Mercato Centrale – där delikatesserna står på rad

Förutom parker och botaniska trädgårdar, så är saluhallar en typisk sevärdhet jag brukar söka upp i nya städer. Saluhallen i Florens, Mercato Centrale, är dessutom fylld av delikatesser från världens antagligen bästa (om du frågar mig) mat-land: Italien. Här kan du frossa bland enorma parmesanostar, parmaskinkor, smaka på söta bakverk och pastasorter i alla färger och former. På övre våningsplanet finns mängder av restauranger att äta sig igenom, min favorit blir en tryffelpasta. Mer om det kommer i ett inlägg om restaurangtips i Florens.

Att göra i Florens: besök Mercato Centrale
Saluhallen Mercato Centrale i Florens
Frukthandlarna i Mercato Centrale
Att göra i Florens: besök saluhallen

4. Posta ett brev med stil

I Italien är det inte bara kyrkor och slott som är vackra, de har ett öga för det estetiska i mest alla detaljer. Från vägskyltar, till elskåp till postkontor. Ja, till att börja med så har de fortfarande postkotor dit du kan gå för att posta saker. Antikt i sig för en svensk millennial som jag själv.

Eftersom jag behöver posta min bokföring hem till min revisor i Stockholm så tar jag en kölapp och ställer mig under mosaikglastaket på Poste Italiane, vid Via Pellicceria 3. Vem är inte redo att köa när man får göra det bland stuckaturer, pelare och vackra mässingslampor? Kanske behöver du också posta någonting hem till Sverige?

Att göra: besök posten i Florens
Italienskt postkontor

5. Den stora konsten på Uffizigalleriet

Om det är något museum du ändå ska besöka när du är i Florens så är det Uffizigalleriet. Men se till att ha ordentligt med tid på dig, för det är helt enormt stort. Om jag är måttligt road av antika föremål i glasboxar, så är jag betydligt mer road av renässanskonst och vackra statyer. Det är så lättillgängligt, så naturtroget, men ändå så känslosamt.

Här hittar du klassiker av Botticelli, Da Vinci och Michelangelo. Jag köper med mig en gigantisk affisch av Botticelli, som ska hänga vid min soffa den dagen jag flyttar in i den där enorma vindsvåningen med tre meter i takhöjd och spröjsade fönster.

Uffizigalleriet ett måste att göra i Florens
Att göra i Florens: besöka Uffizi
Besöka känd konst i Uffizi – att göra i Florens

6. Florens som parfym i Spezieria Erboristeria

Det är min moster som har beställt en liten parfymflaska som hon köpte för många år sedan på någon bakgata i Florens. Efter tre försök hittar jag äntligen rätt. Spezieria Erboristeria är en parfymeributik fylld av italienska dofter från golv till tak. Här finns både Florens och min gata upp till Fiesole, La Fiesolana, på burk. Dofterna är framtagna på naturligt sätt och slungar mig mellan citronlund och lavendelfält. En butik att drömma sig iväg inuti.

7. Om att resa med stil på Gucci-museet

Florens är inte bara renässanskonst och vackra husfasader. Det är även något av ett modemekka! Härifrån kommer kända märken som Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli och inte minst: modehuset Gucci. för nästan hundra år sedan grundades Gucci i Florens och självklart kan du besöka ett museum om detta.

Jag är ingen modefantast, men gillar att resa tillbaka i tiden. Där finns resväskor för en tidig vagabond och till och med en hel Gucci-bil. Museicaféet är även väldigt prosecco- och jobbvänligt med välklädda herrar som serverar allt på silverbrickor för den som är sugen på det.

Gucci museum i Florens
Att göra i Florens: Gucci museum
Gucci Museum i Florens, Italien

8. Statyer i massor på Piazza della Signoria & Palazzo Vecchio

Statyerna på Piazza della Signoria är gigantiska. Första gången jag kom dit trodde jag att jag hamnat fel och råkat gå in på något museum. Men de ska stå där. Mitt på stadens torg. Florens har många torg, men Piazza della Signoria är nog ett av mina favoriter – turistmassorna till trots. Här ligger även ingången till Palazzo Vecchio. När jag är här är det stängt för renovering, men gratis att ta en tur in på den första innergården. Magiskt redan där, så kan bara tänka mig hur resten av palatset ser ut…

9. Överraskning i bokformat

Bokhandeln RED Bistrot Libreria vid Piazza Repupablica är en av många i området. Här hittar du böcker på många olika språk, och kan fika ute i den vackra pelargången. I bokhyllorna hittar jag en rolig idé, det är böcker som är inslagna i omslagspapper med en liten lapp där boken finns sammanfattad i en kort teaser. “The fast cars, high fashion and swinging Milan… This is no dolce vita.” eller “As funny and brilliant as any non-fiction book in recent memory.” Vad gissar du på för böcker?

10. Antikmarknader

Om du ska läsa en till blogg innan du åker iväg så är det Girl in Florence. En amerikan som bott i Florens i många år och som skrivit om det allra mesta du någonsin kan tänkas vilja göra. Varje månad gör hon en gedigen sammanställning över events under kommande månad, och där finns en hel del guldkorn som kan vara svåra att hitta annars.

Jag får till exempel tips om en antikmarknad på Piazza Ognissanti. Där hittar jag en klarröd Olivetti Valentine i fullt fungerande format. Drömmen om att sitta som hon i Under the Tuscan sun gör sig påmind. Prislappen gör dock att jag skippar inköpet, ångrar mig fortfarande litegrann…

11. Utsikt över staden från Giardino Bardini

Med utsikt över hela staden ligger den vackra Villa Bardini på södra sidan om floden Arno. En andningspaus från stadens smala och stimmiga gator. Villan är omgiven av en vacker trädgård att strosa runt i. Jag är där i november så det är knappast någon blomsterprakt att tala om, men lugnet är desto större och visst kvittrar fåglarna ändå.

12. Tappa andan i Santissima Annunziata

Det är lätt att man tillslut blir avtrubbad av allt magnifikt som finns i Florens. Efter två månader är det nästan vad som händer mig också. Men så råkar jag ta ett par sidosteg och trillar in i kyrkan Santissima Annunziata. Den ger en sådan där wow-kick som man behöver med jämna mellanrum. Gratis att besöka och fylld med – som så många platser i Florens – vackra målningar på väggarna.

13. Klassisk musik i Teatro Verdi

Florens har en egen symfoniorkester, Orchestra della Toscana, vars högkvarter är vackra Teatro Verdi. Och när jag är där så ska min pappas orkesterkollega, Lorenza Borrani, gästa som solist. Klart man måste gå då. Det är jag och piffiga små italienska damer och herrar som sitter i publiken. En upplevelse i sig! Lorenza, som är uppvuxen i Fiesole där jag bor under min vistelse, ger mig även lite tips efteråt. Mer om det kommer…

14. Glasspromenad längs med Arnofloden

Att äta glass varje dag i Florens, är nästan ett måste. Jag beställer mina två vänner: choklad och citron och spatserar med dem längs med Arnofloden i solnedgången. Konstaterar att romantik även kan innebära just en glass i handen i gyllene motljus.

15. Aperitivo på Santo Spirito

Aperitivo är italienarnas begrepp för fördrink med snacks. Och är det någonstans du ska gå för en aperitivo i Florens så är det på torget Santo Spirito. Ytterligare ett av mina favorittorg! Kanske inte så mycket för det estetiska, som för folkmyllret och stämningen.

Till Santo Spirito kommer florensborna själva för att ta sig en aperol spritz eller ett glas vin framåt kvällskvisten. Flera av ställena runt torget erbjuder även en gratis mingelbuffé till den som köper en dryck under aperitivo-timmarna. (Tips till dig som bor i Stockholm är att googla på just aperitivo, det finns ett gäng barer här också som erbjuder aperitivo på detta sätt.)

Pust. Detta var alla tips jag kunder komma på för tillfället. Spana även in mina inlägg om resor till närliggande städer som fungerar bra som en dagstur: Assisi, Perugia och Fiesole (fler kommer). Alla restaurang, bar och kafétips kommer i separata inlägg.

5 kommentarer

  1. Du fångade något jag inte själv satt fingret på, “här handlar inte romantik om att nödvändigtvis vara två”. Och så fint att jag som bott en hel höst i Florens ändå fick en del tips här till mitt nästa besök. Alla har sina egna pärlor i denna stad.

  2. Så många bra tips och vilka vackra bilder! Har drömt om Florens så länge och om ett par veckor ska det äntligen bli verklighet. Dock inte på romantisk weekend med mig själv (tyvärr kanske) utan med sambo, son och svärmor men tror att många av dina tips funkar ändå.

Write a response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng