Att göra på norra Gotland – fler favoriter från Fantasiresor

Jag var nyligen med i en artikel i Huffpost där jag tillsammans med några andra andra internationella resebloggare svarade på frågan vart i världen jag helst reser på sommaren. Mitt svar var kort och koncist: Italien eller Gotland.

Få saker slår nämligen denna kalkprydda ö om sommaren. Jag har redan bloggat om flera favoriter tidigare, men här kommer en fortsättning på listan. Som vanligt är det främst norra Gotland jag fokuserar på, det är där jag hänger som mest.


Ett av husen i Kyllaj där vi också har hus.


Att vandra på heden i Kyllaj i solnedgången: få saker slår det.


Svensk försommar i sitt esse.

7 favoriter på norra Gotland:

#1. Graute gård i Hejnum

Graute Gård bor Jenny och Kjell med sin familj. De driver en lammgård med en liten gårdsbutik och ett kafé. Här kan du botanisera bland de mjukaste lammskinnen du någonsin känt (de har även vunnit priser för bästa gotländska lammskinn), äta en redig baguette i den lilla trädgården eller köpa med dig en lammsadel (deras lamm specialbeställdes till huvudrätten på fjolårets nobelmiddag). Kommer du rätt tid på året har du både lammungar att klappa och ulliga kattungar att leka med.

#2. Fiskboden i Lickershamn

I Lickershamn ligger de små fiskestugorna på rad nere vid vattnet. I en av dem, den så kallade Fiskeboden, kan du köpa purfärsk fisk direkt från havet. Håll även utkik på deras facebooksida för ibland dyker de upp på andra platser med sin lilla fiskvagn.

#3. Skulpturfabriken i Slite

På en innergård i Slite ryms oasen Skulpturfabriken. Här finns både utställningssal, en butik med två våningar, ett litet kafé och en ljuvlig liten trädgårdsoas inspirerad av Japan (åtminstone är det vad det känns som). Skulpturfabriken ägs och drivs av skulptören och formgivaren Stina Lindholm som både säljer sina egna verk och andras. Här finns utsökta små krukor, porslin, men även större möbler. Mycket betong, avskalat, och skandinaviskt.#4. Ungesmiss gårdsbutik

Om du är på Gotland måste du åka runt och handla på alla små gårdsbutiker som finns. Flera av dem har fortfarande självbetjäning, vilket innebär att du helt enkelt tar det du vill ha och lägger pengarna i en burk (ibland gäller även att du bestämmer ditt pris själv). Mer lokalproducerat kan det inte bli. I Ungesmiss gårdsbutik hittar du bland annat delikata ägg, färskpotatis och grönsaker. Det kan även vara bra att känna till att nästan alltid är dessa gårdsbutiker ekologiska, men många har inte råd att få märkningen så därför får de inte säga det i sin marknadsföring.


#5. Picknick på Kappellshamnsvikens västra strand

Det är få gånger jag varit med mina föräldrar på Gotland utan att åka till någon strand för att dricka morgonkaffet. En av dessa platser är den här lite ruffa stenstranden i Kappelhamnsviken. Har aldrig badat här så vet faktiskt inte ens om det går, men mycket fin en vårdag med kaffe i termosen.


#6. Själsö Bageri

Själsö bageri ligger knappast på norra Gotland men åtminstone norr om Visby. Ett perfekt stopp på väg till eller från färjan. Här äter du delikata smörgåsar tillagade på deras eget stenugnsbakaade bröd eller köper med dig ett bröd hem. De har även en liten brödvagn (typ som en foodtruck) som brukar stå lite runt om på Gotland. Ibland i Fårösund till exempel.


#7. Leva Kungslador

Ytterligare ett tips som inte ligger på norra delen av Gotland men precis utanför Visby, och därför är även det ett otpimalt stopp om du till exempel har tid att fördriva innan färjan avgår. Det var åtminstone det vi hade när jag var på Leva Kungslador för bara några dagar sedan. En underbar oas med kafé där de serverar en brunch som såg helt ljuvlig ut för drygt 200 kr, en bar som även har spelningar ibland på kvällarna, en restaurang där du kan äta trerätters, en gårdsbutik och en verkstad för den som vill måla lite. I utkanten ligger även en lekskog som till och med gjorde mig leksugen med hängmattor mellan träden för semesterlata föräldrar. Åk, kort och gott.

Nu laddar jag inför detta på fredag: hängmatta och familjemys.

Fler Gotlandstips hittar du här:

4 kommentarer

Write a response

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng
Fantasiresor © Copyright. All rights reserved.
Stäng