Gotland är knastertorra hedmarker, blomsterbuketter i vägkanten, havsvindar som flörtar och det där sirliga, sinnliga ljuset som tycks förtrolla de flesta som någon gång stigit av Gotlandsfärjan i Visby. Jag har spenderat nästan varje barndomssommar i Hellvi på norra Gotland, och sedan ännu mer tid i stugan mina föräldrar tillslut köpte. Så det här är inte en sammanställning från en resa utan många många många. Det finns förstås ännu fler saker att göra på norra Gotland, men det här är några av mina favoriter. 32 stycken för att vara exakt.
32 utflykter att göra på norra Gotland
Det är inte alltid skyltat mot platserna jag skriver om, så använd dig av Google Maps. Har valt att dra den geografiska gränsen vid Väskinde och Boge i söder och utelämna Fårö helt. Tipsen är placerade i samma ordning som du skulle passera dem om du åkte norrut från Visby längs med ostsidan, rundade ön och fortsatte söderut längs med västkusten.
1. Graute gård i Hejnum
På Graute Gård kan du fika i gotländsk bondgårdsidyll, äta en redig baguette i den lilla trädgården eller köpa öns bästa lammskinn. Bokstavligt talat alltså – Jenny och Kjell som driver gården har vunnit priser för just sina lammskinn. I den lilla butiken kan du även köpa deras lammkött som specialbeställdes till huvudrätten på nobelmiddagen för några år sedan. Kommer du rätt tid på året har du både lammungar att klappa och ulliga kattungar att leka med.
2. Skulpturfabriken i Boge
På en innergård i Boge ryms oasen Skulpturfabriken. Här finns både utställningssal, en butik med två våningar, ett litet kafé och en ljuvlig liten trädgårdsoas inspirerad av Japan (åtminstone är det vad det känns som). Skulpturfabriken ägs och drivs av skulptören och formgivaren Stina Lindholm som både säljer sina egna verk och andras. Här finns utsökta små krukor, porslin, men även större möbler. Mycket betong, avskalat, och skandinaviskt.
Lästips: Att göra på norra Gotland – Fantasiresors 11 favoriter
3. Slite strandbad, promenad och kafé
I Slite ryms ett av Gotlands kalkbrott som fortfarande är aktivt. Den enorma fabriken med sina skorstenar och rostiga järnrör reser sig som en skrämmande siluett mitt i staden. Men i kontrast finns en fin sandstrand med tillhörande promenadstråk. Stranden rymmer café, bar, camping och tennisbanor. Om du fortsätter bort till den norra änden hittar du Medusas badcafé där du bland annat kan äta crepes i en lummig trädgård. Fortsätter du vidare kan du runda udden och även hitta dig en helt egen liten strandremsa (dock bestående av sten). På toppen av kullen i mitten av udden står en väderkvarn och spejar med fin utsikt över havet.
4. Vägume gårdsbutik med självservice
Att handla mat i någon av de små gårdsbutikerna med självservice är nästan ett måste under en gotlandsvistelse. Mer ekologiskt och närodlat kan det knappast bli. Vid Vägume Kvarn finns just en sådan gårdsbutik med självservice. Här brukar vi köpa sparris, ägg, jordgubbar, hallon och potatis. Här kan man även hitta lokala delikatesser som vaktelägg, kaiplöksfrön och ramslöksalt.
5. Hammarsänget – ett gotländskt änge
På Gotland finns det runt tvåhundra så kallade ängen, det vill säga ett naturområde som man försökt bevara på traditionellt vis. ”Gotländska ängen är som titthål tillbaka i tiden. Fönster till dåtidens Gotland där man kan se och uppleva hur man tidigare bärgade hö.” så beskriver Gotland.net ett änge. Åk till ett änge med en flora, en fjärilsbok och ett teleobjektiv på vårkanten. Då har citronfjärilarna rusningstrafik och göken gal lika energiskt som om du vore mitt på Berns dansgolv en lördagskväll. Ett änge som vi ofta åker till är det som heter Hammarsänget norr om Slite.
Lästips: 5 okända utflykter att göra på Gotland
6. Asundens raukfält
Asunden är en ö utanför Slite som tidigare använts som militärt övningsområdet och nyligen förvandlats till ett naturreservat. Här råder kargt, minimalistiskt, landskap och en strandremsa som gömmer enorma fossiler, skimrande snäckskal och några av Gotlands största raukar. Med Slites kalksmutsiga industribyggnader i kulisserna påminner platsen en del om halvön Furillen. Men i motsats till Furillen som numera bör räknas in i Gotlands hall of fame, så är Asunden ännu mest känd bland fiskare. Du kan se dem strosa runt i galoner ute i vattenbrynet, havsöringen ska tydligen vara rund o god här.
Precis efter stättan finns en liten strandremsa man kan bada från även om det inte är något uppstyrt badparadis vi pratar om här. På vårkanten kan man plocka nässlor för nässelsoppa.
7. S:t Olofsholms strand och raukområde
En ganska liten sandstrand som sällan nämns i listor över badställen på Gotland är S:t Olofsholm. Men desto mer värd ett besök om du vill ha det lite lugnare. Här finns inga campingar eller serveringar, men ett ganska långgrunt bad inramat av en landremsa som går ut i havet och en småbåtshamn. Perfekt för barn som vill plaska och vuxna som vill köra typ vattentennis.
S:t Olofsholm är även ett naturreservat där du kan promenera, ett tips är helt enkelt att runda udden. Du passerar både ett raukområde och den vackra gamla väderkvarnen. Här i S:t Olofsholm sägs det att kristendomen ska ha kommit till ön genom den norske kungen Olof Haraldsson som landsteg år 1029, oavsett om det är sant eller ej så är platsen fortfarande en helig plats för vissa och här slutar till exempel pilgrimsleden som du kan vandra från Visby.
8. Smöjen – strand och kalkbrott
En strand som knappt någon hittade till för sådär tio, femton, år sedan men som börjat bli allt mer populär är Smöjen. Med all rätt. Det är nog min absoluta favorit om jag måste välja. Kanske för att den ligger väldigt nära vårt hus, men kanske också för att vattnet alltid här är friskt (och kallt) och stranden sådär kalkstensvit som man vill ha den.
Det blir ganska snabbt djupt, och både havsbotten och stranden består av mycket sten, så hit åker man främst för att kasta sig i eventuella vågor eller ligga som en säl i strandkanten och låta havet skölja över magen. Precis intill finns ett stort kalkbrott med flera olika bassänger att bada i. Servering saknas fortfarande och jag undrar varje år om i år ska vara året då någon smart person ser potentialen och kör hit med sin foodtruck. Kanske i år?
9. Kyllaj hamn & Lörje udd
Kyllaj är vår hemmahamn. Jag skulle nog, utan att överdriva, kunna säga att vi promenerar hit minst en gång per dag när vi är här. Ofta kvällsdopp, ibland även morgondopp. I Kyllaj finns en brygga och en liten sandstrand. Inget märkvärdigt men nog så pittoreskt med ett litet fiskeläge och de gamla stenugnarna som siluetter i bakgrunden. I Kyllaj finns även en raukpark och en gammal Strandridaregård från 1700-talet. Från Kyllaj hamn kan man sedan vandra vidare längs med strandkanten bort mot Lörje udd. En udde som går ut i havet och där du kan hitta både fossiler på stranden och ännu fler raukar.
10. Hedpromenad i Kyllaj
En gotländsk hed är något alla bör uppleva. Det är verkligen något alldeles särskilt med vegetationen där. Svårt att förklara, men det där karga, ilsket taggiga, frodigt blommiga och insekterna som far hit och dit måste upplevas irl. Från Kyllaj sträcker sig en ganska stor hed bort mot Smöjen. Ta stigen som börjar i änden av raukparken i Kyllaj, precis intill Strandridaregården. Den tar dig snett uppåt genom hela raukparken och slutligen upp till heden ovanför. Sedan är det egentligen bara att strosa bortåt, jag går ständigt vilse här, men så länge du har koll på vilket håll som är hemåt brukar man hitta tillbaka. Ett tips är att använda Smöjens vindkraftverk och den stora elmasten åt andra hållet som landmärken. Det bästa med heden är att den är lika spektakulär vinter som sommar. Har du tur hittar du till vår så kallade hedbar, där har många fördrinkar intagits med kaninerna som sällskap.
11. Husken raukområde
Husken är en halvö som går att vandra runt. Om du går medurs så går du först genom en trolsk skog full av kantareller och rödgul trumpetsvamp (om tiden är rätt), och sedan längs med havskanten. På lagom avstånd, ungefär två tredjedelar från start, står ett stort träd på stranden som vi brukar kalla för olivträdet. En perfekt picknickplats som av någon anledning ofta brukar ligga i lä. På slutet kan du sedan välja att fortsätta vid havskanten eller gå upp på klinten. Där finns flera fina raukar men framför allt en fin utsikt över glittrande hav.
Läs mer: 5 okända utflykter på ett ökänt Gotland
12. Furillen
Furillen bör räknas till norra Gotlands mer kända plats. En halvö med ännu lite kargare natur än annars. Hit har många kända personer flyttat eller byggt sommarhus, modefotografer från hela världen kommer hit för att fota i den avskalade miljön, och i den gamla kalkstensfabriken ryms idag ett av Sveriges hippaste hotell: Fabriken Furillen. Här kan du bo i det dyraste hotellrummet – Eremitkojan, en avskalad liten koja mitt ute i skogen. Det är du och skogen. Eller bara avnjuta en supermåltid i deras restaurang. Typ min dröm att sova över i den där kojan någon gång. Jag gillar att åka hit och bara strosa i miljön, inspirerande på något sätt i sin avskalade form. På södra delen av Furillen finns även en liten naturstrand man brukar kunna bada från.
13. Lergrav butik, restaurang, raukfält och bibliotek
Jag minns fortfarande den panerade torsken vi brukade köpa med oss och äta med färskpotatis och gräddfil när jag var liten. Den kom från just Lergrav butik och restaurang. Brukar alltid försöka få till en tur hit när jag är på Gotland för att äta färsk fisk på deras brygga. Numera är inte fisken färsk i form av att den kommer just härifrån, men den är åtminstone mycket god.
På andra sidan vägen finns en raukpark med den berömda rauken Lergravsporten och ungefär 1,5 km söder om caféet hittar du det lilla Lergravsbiblioteket i en gammal telefonkiosk precis intill vägen.
14. Rute Stenugnsbageri
Rute Stenugnsbageri är en liten oas av bullar, cappuccinos, växthus och kändisar. Precis intill har kändissystrarna Hannah Widell och Amanda Schulman sin gård och den som följer dem eller Alex Schulman har nog knappast missat caféet som de ständigt hänger på. This is The Place. Här kan du fika eller äta vedeldad stenugnspizza i växthuset.
15. Prima gård
Prima gårdsbutik och kafé ligger inbäddad i lantlig 1600-tals idyll. Gamla gulliga lador, lummiga rabatter och allt möjligt smått och gott att både inhandla och förtära. Här serveras man ofta kreativa rätter tillagade på vad gården har att erbjuda just då. Kaffet är hantverksrostat av dem själva och även det mycket bra. Missa inte det ljuvliga orangeriet!
16. Café Maffen i Fårösund
På norra Gotland är det generellt dåligt med mysiga kaféer som är öppna även på vintern. Men i Fårösund finns pärlan med det mindre charmiga namnet, Café Maffen. Ett mer instagramvänligt inrett kafé får man leta länge efter. Bullarna är så stora att de aldrig tar slut, och jag rekommenderar Snickers-kakan. Mums. Även luncherna är café-bra, generösa i sin storlek och prisvärda.
17. Fint o fult i Fårösund
I en gammal röd lada ryms Fint & fult. En butik med väl utvalda loppisprylar men även en del nytt. Om man gillar att få de finaste sakerna utvalda åt en så är det här ett perfekt ställe. Här har jag köpt min jordglob som står på min byrå därhemma och påminner mig om världen.
18. Bungenäs
På en halvö som fram till för bara några år sedan var militärt område, hittar du en av norra Gotlands hotspots: Bungenäs. Området är avstängt för bilar så du får helt enkelt promenera eller cykla. Här finns både restauranger och kaféer och om du vill bo som en riktig gotlandshipster så hyr du in dig i någon av de arkitektrenoverade militärbunkrarna som finns på området.
Läs mer: Bungenäs – Gotlands senaste hotspot
19. Blå lagunen – kalkbrott
Något av ett gotländskt måste är förstås att bada i ett kalkbrott. Och det allra mest kända är nog Blå lagunen. Som namnet avslöjar så är vattnet här otroligt blått, turkost, glittrande och suktande. Blå lagunen är särskilt populärt bland barnfamiljer vilket gör att det kan bildas något av ett trafikkaos på den smala grusvägen in. Därför åker jag sällan hit om jag inte ska bada med just barn, men då är det bra, med korv-och-glass-kiosk och allt.
20. Stenkusten – från Ar till Bläse
Från den lilla orten Ar i norr kan du köra längs med kusten ned till Bläse. En fantastiskt vacker kuststräcka som gör sig extra bra i solnedgången. Var dock beredd på otroligt gropig grusväg som även kan vara fylld med stora vattenmassor. Bäst gör sig nog sträckan på cykel eller till fots, även om det går att köra bil så länge man tar det lugnt.
21. Bläse kalkbrott och mini-tåg
Ytterligare ett kalkbrott finns i Bläse. Roligast når du det genom att ta det lilla tåget som tillhör Bläse kalkbruksmuseum och som går längs med den gamla tågrälsen ut till kalkbrottet. En tågsträcka som byggdes för att kunna frakta sten från brottet till hamnen. Kombineras med fördel ihop med besök på museet, där finns även en restaurang och ofta olika utställningar. Kalkbrottet går dock att nå även med bil, följ skylt mot ”brottet”.
22. Kappelshamn – strand, promenad och Gotlandsvåfflan
Det är få gånger jag varit med mina föräldrar på Gotland utan att åka till någon strand för att dricka morgonkaffet. En av dessa platser är den lite ruffa stenstranden i Kappelshamnsviken. Inne i Kappelshamn finns även en badstrand med både brygga och gungor. När du blir hungrig åker du bäst till Gotlandsvåfflan som serverar både matiga våfflor och dessertvarianter som är svåra att mostå.
23. Kullshagebruk – Sveriges mest otillgängliga gårdsbutik
Jag har skrivit om den tidigare, Sveriges mest otillgängliga gårdsbutik, Kullshagebruk. Ofta börjar Gotlandsvistelsen med ett besök här, för att köpa rödkål, svartkål, zucchini, kronärtskocka, tomater i mängder av färger, olika potatissorter… Allt är lokalproducerat, ekologiskt och butiken är en så kallad självservicebutik där man själv skriver upp vad man har köpt och lämnar pengar i en gammal kakburk.
Läs mer: Gotlands mest otillgängliga gårdsbutik
24. Hallshuk och Harudden
Hall-Hangvar är ett naturresrevat på västra sidan om Gotland som inkluderar både Harudden och Hallshuk. På Harudden kan du strosa längs med strandkanten, i slutet av juni är blåelden magisk just här och det är även då du kan hitta den ovanliga orkidén gulyxne. Du hittar till Harudden genom att ta in vänster på grusvägen ungefär 4 km efter Hall kyrka (ungefär 1 km innan Hallshuk). Hallshuk är enklare att hitta och ligger längst ut på udden. Här kan du gå upp på klinten och få magnifik utsikt över strandremsan och havet. Däruppe ligger även en fyrvaktarbostad som blivit min drömbostad. Tänk att få sitta där och skriva!
25. Häftingsklint
Om du är sugen på att vandra är ett tips att gå från Häftings gård och sedan ned mot vattnet. Stigen slingrar sig genom frodig äng och förbi ödsliga agmyrar. Mot slutet byts landskapet ut mot renrasig tallskog och släkedoften börjar skvallra om vad som komma skall. Väl framme möts du av ett litet fiskeläge med Häftingsklint utstickande som ett krigsskepp i havet. Gå upp på klinten är ett måste! Med skor och en hink, eller åtminstone en halvtom mage, här finns nämligen fullt med smultron om tiden är rätt.
26. Sigsarve strand
Sigsarve strand är kantad av en hög klint som du kan vandra på. Tipset är att gå på klinten från ena änden till den andra, och sedan gå tillbaka nere på stranden. De vita kalkklipporna och det turkosa havet påminner ofta om Medelhavet. Nere på stranden passerar du två färdiga grillplatser att använda så länge inte eldförbud råder. Vidunderliga utsikter som du vill svälja ner i minnesbanken.
27. Ihreviken och Svarthälls badplats
En av norra Gotlands populäraste badstränder är nog den som ligger mitt i Ihreviken. Med all rätt! Här breder en mycket lång strandremsa ut sig med fin sand och lagom långgrunt i vattnet inramad av klinten i båda ändarna. Om du svänger av mot det som heter just Ihrebaden så når du den populäraste delen av stranden. Serveringen som tidigare funnits här brann ned för ett par år sedan men förväntas vara på plats igen till hösten. Om du istället svänger av mot det som på Google Maps heter Svarthälls badplats kommer du till en annan del av Ihreviken som saknar servering och som därmed brukar vara lugnare.
28. Ödekyrkorna Elinghems och Ganns
Elinghem ödekyrka och Ganns öderkyrka är båda två medeltida kyrkor som stått övergivna sedan 1600- vs. 1500-talet. Till Ganns ödekyrka brukade Israel Kolmodin gå för att hålla högmässa och en dag när han var för tidig gick han till den intilliggande Hångers källa, satte sig ned och skrev en psalm. Det blev Den blomstertid nu kommer. Idag kan du både besöka ödekyrkorna (de ligger 14 kilometer från varandra) och gå till Hångers källa för att insupa atmosfären där Kolmodin fick sin inspiration.
Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Du nalkas, ljuva sommar, då gräs och gröda gror. Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma, och allt blir återfött.
29. Lickershamn – Jungfrun naturreservat, fiskbod och brasserie
Lickershamn är ett fiskeläge med en liten hamn och badstrand. Här kan du vandra i naturreservatet Jungfrun bort till rauken med samma namn. Den har fått sitt namn efter en tragisk berättelse om jungfrun Öllegard som placerades på raukens topp av sin pappa för att utmana friaren Helge. Om Helge lyckades hämta ned Öllegard skulle han, trots pappans stora avsky, få hennes hand. När det började se ut som om Helge faktiskt skulle lyckas med äventyret ven en pil genom luften och både Helge och Öllegard störtade ned och slukades av vågorna nedanför. Sant eller ej så gör det åtminstone hela promenaden lite mer hisnande.
I Lickershamn finns även en liten fiskbod, Putte på Lickers, där du kan köpa rökt fisk och i Brasserie Lickers kan du både fika och äta spanskt med en gotländsk touch.
30. Ungesmiss gårdsbutik
Ungesmiss gårdsbutik har självbetjäning precis som några av de jag tidigare tipsat om. Här hittar du framför allt delikata ägg, färskpotatis och olika grönsaker beroende på säsong. Även här är det lokalodlat och giftfritt.
31. Ett litet creperie i Stenkyrka
Med Stenkyrkas höga kyrkotorn i bakgrunden ligger det lilla creperiet med det beskrivande namnet: Ett litet creperie. Här lagas galetter (matiga pannkakor) och crêpes (dessertpannkakor) i den mintgröna foodtrucken och du kan antingen köpa med dig dem eller avnjuta i trädgården till franska toner (eller annan crêpespassande musik). Ett charmigt och gott ställe att t ex luncha på!
32. Själsö bageri norr om Visby
Själsö bageri ligger precis norr om Visby och är ett perfekt stopp på väg till eller från färjan. Här äter du delikata smörgåsar tillagade på deras eget stenugnsbakaade bröd, fikar goda bullar eller köper med dig en limpa.
Eftersom det är ett heltidsarbete i sig att hålla länkar uppdaterade så har jag valt att inte länka till någon av verksamheterna jag tipsar om. Men mitt tips är att kolla in deras Facebook- och/eller Instagram-profiler. Oftast är det där du får senaste nytt. Ett tips är även att ladda ned appen Öppet Gotland där du kan se vad som har öppet just idag.
Trevlig Gotlands-resa! Berätta gärna om det är någon pärla du tycker jag borde ha med här.
Fast i Nynäshamn?
Läs min vän tillika lokalbo Annika Myhres bästa tips på saker att göra i Nynäshamn.
Fina bilder! Det ser lite annorlunda ut nu på sommaren än när jag var där i februari 🙂
Tack! Ja det kan man verkligen säga haha. Men tycker naturen här är vacker och spännande året runt, det som gör ön så bra!
Kan man få dessa fantastiska utflyktsmål via pdf för spridning till mina barn. Tack
Vad kul att du vill sprida tipsen vidare. Tyvärr finns ingen sådan möjlighet men det går förstås bra att skicka själva länken hit. Det är den här länken du ska skicka till dem i så fall:
https://fantasiresor.se/sverige/utflykter-att-gora-pa-norra-gotland/
Fantastiskt sammanställning, stort tack! Ska spara den och använda flitigt när vi besöker älskade Gotland för tredje gången i augusti <3
Tack vad kul att du tycker det! Hopps ni får en fin resa 🙂
Jag saknar allt det fina vi har i Tingstäde. Vi kan tillfredsställa en önskan om kultur, historia, fina naturområden, bad, matställen och rum att hyra.
Först och främst den barnvänliga badplatsen vid Tingstäde träsk. Runt träsket har man hittat 27 olika orkidéarter.
Tingstäde kyrka från 1200-talet med ett torn som är 55 meter högt och som har fungerat som ett sjömärke.
Här finns Tingstäde fästning, en unik underjordisk försvarsanlägging från 1900-talets början där man kan gå i de långa korridorerna och känna in den militära stämningen. Foton från första och andra världskriget, en informationsfilm på 20 minuter samt en modell av Bulverket, som ligger mitt ute i träsket.
Gotlands Försvarsmuseum belyser hela Gotlands försvarshistoria från ryssens besök 1809 till nutid. Vid flyg- och marinmuseet finns en helikopter och flygmaskiner att beskåda.
Polhemsgården är Tingstäde hembygdsförenings hembygdsgård, en lugn och skön oas bredvid Furubjärsån, med smedjan från Christopher Polhems tid. Bord och stolar finns att sitta vid och ta en fika. Här finns en kort vandringsled till Kutkäldu, en aldrig sinande källa med friskt och gott vatten. En kolarkoja finns här också. En väldigt mysig plats.
Vid vägen mot Ireviken finns ett dagsverktorp från 1700-talet med en ladugård från 1600-talet under agtak och en jordkällare.
Tre matställen: Thairauken, som även har en liten matbutik med bl a Thaimat och färska grönsaker från Thailand, Grillen som serverar dagens lunch och hamburgare och Försvarsmuseet som också serverar dagens lunch.
Rum att hyra finns hos Krutbrännaren och Gotland of Sweden – det gamla järnvägshotellet som nyrenoverats. Där utanför finns en liten bokbod.
Hos Krutbrännaren kan man shoppa loss bland stickat och virkat, gammalt och nytt, smycken, böcker och pysselgrejer. Rekommenderas.
Stall Misteln erbjuder ridning av alla slag och där finns också en loppis.
Tack för dina tips! Det finns som sagt massor av fler saker att göra än de jag tagit med i min lista. Har dels inte upplevt allt som finns, och inte heller haft ambitionen att ta med allt utan enbart de jag själv gillar. Men toppen med dina tips som komplement!
Så många fantastiska tips och vackra bilder! Blev så sugen nu på att åka tillbaka till Gotland men det får nog vänta till nästa sommar. När vi var i Lickershamn förra året så gick vi runt i en timma utan att lyckas hitta till Jungfrun och sedan skulle vi åka och äta på Ett litet creperie men de hade stängt just då. Så bara det är ju skäl nog att åka tillbaka. 🙂
Tack! Ah vad synd, men låter som en mycket bra anledning till att åka tillbaka 😉
Ja, det var en rätt gedigen genomgång av de mest kända pärlorna längs kusten på norr. Men det finns så oändligt mycket mer. Förutom Tingstäde med omgivningar som redan nämnts skulle jag också tipsa om Ojnareskogen med Tvärlingsmyr, vägen från Petersgården förbi Fardume till Valleviken samt inte minst naturreservat som Horsan och Kallgatburg, för att bara nämna några exempel.
Du får gärna tipsa om fler saker! Det faller lite på sin egen orimlighet att ta med ALLT, har inte ens själv upplevt allt som finns. Men tack för dina kompletterande tips!
Vilket panginlägg! Och vilken service med kartan – så smart!
Tack! Ja pust det tog lite tid att fixa men känns som en grej jag själv gärna skulle vilja få.
Oj vilken fin sammanställning av utflyktsmål och vilka fina bilder! Tack!!
Tack vad kul att det uppskattas!
Gotland är fantastiskt. Hoppas på tur i sommar o spela lite golf☺️️♀️
Visst är det! Hoppas du kom iväg!
Nej men norra gotland är ju för fint !!
Tack för jättemånga bra tips. På onsdag är det äntligen dags igen att besöka denna fantastiska ö.
Hej!
Ville bara tacka dig för dina underbara tips på norra Gotland! Utan dem hade vi aldrig hittat till stentåget i Bläse, kaféet med rökt fisk och det lilla biblioteket i Lergrav med mera!
Tack för underbara tips! Precis skaffat hus här på norra Gotland, och redan djup förälskad i denna plats! Ser fram emot att upptäcka allt fint